Zdravlje

Zdravlje

U ovoj klinici pacijenti mogu uz dijabetološki obaviti i pregled kardiologa, oftlmologa, neurologa… Bez čekanja!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, Sveučilišna klinika za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac KB Merkur predstavila je svoje aktivnosti.

Naime, ova je Klinika dobila priznanje Međunarodne dijabetičke federacije za Centar izvrsnosti što je pokazatelj dobre organizacije i prakse cijelog osoblja Klinike.

Osim ovog velikog priznanja, Klinika ima niz aktivnosti kojima nastoji pružiti cjelokupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb i to bez čekanja.

Uz ovo veliko priznanje, čast mi je što mogu i predstaviti aktivnosti naše Klinike. Naši pacijenti, uz dijabetološki pregled, mogu obaviti niz kardioloških, oftalmoloških i neuroloških pregleda u Klinici. Tako da pokušavamo pacijentima pružiti sveobuhvatnu skrb. I to sve na jednom mjestu i bez čekanja. Naime, u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac nema lista čekanja. Prvi dijabetološki pregled moguće je ostvariti unutar tri dana. Imamo jako dobar i kvalitetan tim liječnika i medicinskih sestara edukatora, što opravdava ovo priznanje, prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Treba naglasiti da su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrti u općoj populaciji. Više od 75 % osoba sa šećernom bolešću umire od kardiovaskularnih bolesti. Troškovi liječenja šećerne bolesti su izrazito visoki, a najveći dio navedenih troškova čine upravo troškovi liječenja kroničnih komplikacija. U Klinici vrlo rano procjenjujemo kardiovaskularni rizik i ovisno o tome radimo ranu dijagnostiku.To su UZV srca, ergomterija, holter EKG-a, doppler krvih žila arterija donjih ekstremiteta i žila vrata. Tako da vrlo rano vidimo koliki je kardiovaskularni rizik i ovisno o nalazu upućujemo bolesnike na dodatnu dijagnostičku obradu i započinjemo liječenje. Gotovo 70 tisuća pacijenata na godinu bude pregledana u ovoj Klinici. Radimo u dvije smjene, ujutro i popodne,” rekao je prim.dr.sc. Jozo Boras, spec. kardiolog, endokrinolog i dijabetolog, zamjenik predstojnika Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Jedna od usluga Klinike Vuk Vrhovac jest i mogućnost cijepljenja prilikom pregleda.

Mi smo kao Klinika uspjeli ponuditi našim pacijentima cijepljenje protiv gripe, pneumokoka i COVID-19, što je značajno olakšanje za pacijente jer to mogu obaviti na jednom mjestu nakon pregleda. Zainteresiranost pacijenata je vrlo velika što je itekako pohvalno, izjavila je dipl.med.techn. Vilma Kolarić, glavna sestra Svučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Jedna od novosti ove Klinike je i odlazak mobilnih timova na područja koja imaju manje dostupnu zdravstvenu skrb.

„U planu je oformiti mobilne timove s ove Klinike koji će odlaziti što bliže našim bolesnicima, potencijalnim i onima koji to jesu. Tako mogu najaviti da će, za početak, timovi iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac odlaziti u Gvozd, Kostajnicu i Dvor. To samo znači da i u ovim vremenima kada imamo organizacijskih i drugih teškoća, doprinosimo boljitku zdravstvenog sustava, a sve na dobrobit naših bolesnika“, najavila je prim. dr. sc. Vera Katalinić-Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva.

Svake se godine 14. studenog obilježava Svjetski dan šećerne bolesti. U Hrvatskoj je više od pola milijuna oboljelih od ove bolesti.

„Ja bih bila najsretnija kada bi ove brojke bile manje. Problem je što u svim dijelovima Hrvatske nije ista dostupnost zdravstvene skrbi pacijentima. Tako primjerice u pojedinim dijelovima Hrvatske nema dijabetologa ni pedijatra endokrinologa što je jako velik problem. Treba se povesti ovim primjerom. Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac pokazala je kako se može dobro i kvalitetno raditi“, rekla je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Imamo najmodernije liječenje dijabetesa, ali smo u vrhu po amputacijama dijabetičkog stopala – provjerite zašto

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo