Zdravlje

Zdravlje

U vezi sam sa starijim muškarcem!

Ljubav ne pita za izgled, pamet ili godine… Ona se jednostavno dogodi, bilo da se radi o mlađoj osobi od vas, osobi vaših godina, malo ili dosta starijoj osobi. Upravo ova zadnja ljubav, a to je ona sa starijom osobom je često predmet rasprava i pitanja. Je li takva ljubav zaista istinska? Je li uopće moguća?

Kao vječiti romantici, vjerujemo da ljubav ne poznaje granice, pa tako ni one u godinama. No, činjenica je da osobe koje stupaju u vezu će sigurno naići na brojne prepreke, kao što su osude okoline, zrelost, isti životni ciljevi, generacijski jaz… Naravno, i mnogi parovi kod kojih ne postoji tako veliki jaz u godinama imaju iste ili slične probleme, što znači da je najvažnije kako vi funkcionirate u vezi, a ne što okolina misli o vama. Na kraju krajeva vi živite svoj život, a ne netko drugi. No, to ne znači da, s druge strane, možete živjeti u vakuumu, odvojeni od svega i svojem svijetu.

Kako se nositi sa svim preprekama na koje ćete naići, teško je odgovoriti, jer svaki par ima svoje probleme, ali možemo vam barem približno pokušati sugerirati kako neke od njih riješiti.

Godine su samo brojka

kMožete imati 20 godina i biti jako zreli i imati 40 i biti nezreli. Dakle, sve ovisi o vašoj osobnosti i osobnosti vašeg partnera. Godine ne moraju neophodno značiti da je netko zreo ili nezreo, da se mora ponašati na ovaj ili onaj način. Ipak, budite svjesni da određene razlike u godinama neće uvijek biti lako prevladati, posebno nakon dužeg vremena. Samo fizičke kvalitete mogu biti prepreke, a kamo li ne onda psihičke, mentalne, emocionalne.

Budite svjesni razlike u generacijama

Razlika u generacijama kojima pripadate može biti veća prepreka, nego konkretno razlika u godinama. Naravno, to ovisi o tome koliko je zaista razlika među vama. Ako je vaš partner stariji od vas 15-ak, 20-ak i više godina morate znati da je on odrastao u nekom drugom vremenu, s drugim životnim vrijednostima, koje mogu biti svjetlosne udaljene od vaših.

Važno je pri tome ne samo da prihvaćate jedan drugog sa svim svojim posebnostima, nego da i naučite o tim razlikama, čim više, čim prije. To će možda biti i ključan trenutak kada je u pitanju dugoročni opstanak vaše veze.

Koncentrirajte se na zajedničke interese

Naravno, svi parovi se moraju koncentrirati na zajedničke interese, ali vama će to možda biti važnije upravo zbog te razlike u godinama. Čim je veća razlika, tim ćete imati manje stvari koje vas povezuju. Naravno, iznimke postoje – ili partner ima vrlo “mladenački duh“ ili vi imate “starinski“, a pod time ne mislimo na ništa loše.

Budite u vezi radi pravih razloga

Jeste li s njim zato jer je bogat i zato jer zbog njega imate koristi? Imate možda neki drugi razloga? Ako taj razlog nije uzajamna ljubav i poštivanje, nemojte biti u vezi. Nitko neće iz te veze izaći sretan.

kVaša veza nije drugačije od bilo koje druge

Već smo rekli, godine nisu važne, što znači da svoju vezu ne smijete tretirati drugačije, ona nije ništa posebnija od bilo koje druge veze. Ako je to veza u kojoj volite i u kojoj ste sretni i ljubav vam je uzvraćena na isti način, zašto bi trebalo postojati razlike. U redu, možda je dovoljno star da vam bude otac, ali to ne znači da nije dovoljno mlad da bude dobar partner i ljubavnik.

Pobrinite se da veza ima dobre temelje

Kao što je slučaj u bilo kojoj vezi, ona mora imati dobre temelje na kojima će se graditi i proširivati. Gledajte na vezu kao kuću koju gradite iz temelja po etapama. Ako želite da kuća bude čvrsta i solidno zazidana, morate napraviti dobre temelje. Temelji su ljubav, razumijevanje, povjerenje i isti cilj.

Veza mora biti jaka

Što je veza jača, to ćete lakše prevladati poteškoće koje ćete naići na putu, a to je posebno važno kada je u pitanju velika razlika u godinama. Najposlije, vi se u vezi borite s velikom generacijskom razlikom, mogućim neprihvaćanjem okoline, pa čak i kontroverzom.

Potpora okoline

Kao što smo rekli, nitko ne može živjeti izoliran od društva i svijeta, što znači da je vrlo važno ako imate potporu okoline ili barem ljudi koji vam nešto znače. Kada imate potporu okoline koja razumije razloge zbog čega ste u vezi sa starijim partnerom, to će osjećati manji pritisak.

Imajte samopouzdanja

Budite sigurni u svoj izbor. Ako volite starijeg muškarca, nemate se čega sramiti ili skrivati. Vi ste jedini koji možete odlučiti s kim ćete se upustiti u vezu i provoditi vrijeme i na kraju krajeva, vi znate zašto ste nekog zavoljeli.

 

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo