Zdravlje

Zdravlje

Ugrizi insekata: kako ih tretirati?

Svaka osoba trebala bi znati kako postupiti nakon uboda ili ugriza insekata, posebno ako je ubodeno ili ugrizeno dijete.

Ugrizi i ubodi različitih insekata najčešće ne predstavljaju ništa više od smetnje slabije boli, neugode, svrbeža, pečenja i nekih drugih simptoma koji ne izazivaju veće zdravstvene probleme. No, određeni broj ljudi na bezazlene ubode insekata može dobiti određene reakciju, zbog čega će im biti potrebna liječnička pomoć, u suprotnom može doći i do teških i fatalnih posljedica. Zato bi svaka osoba trebala znati kako postupiti nakon uboda ili ugriza insekata, posebno ako je ubodeno ili ugrizeno dijete.

Što učiniti ako vas…

… ubode osa ili pčela?

wikipedia, autor: Fritz Geller-GrimmWikipedia, Fritz Geller-Grimm

Kada vas ubode pčela, ona za sobom ostavlja žalac koji je povezan s otrovnom vrećicom. Zato, kada vas ubode pčela, pokušajte što brže ukloniti žalac isisavanjem, rubom kreditne kartice, noktom i sl. S druge strane, ose ne ostavljaju žalac nakon uboda, što znači da vas ista osa može ubosti nekoliko puta.

Dobro operite područje uboda s vodom i sapunom i to nekoliko puta na dan tako dugo dok oteklina ne splasne. Ako imate nešto jaču, ali ne i zabrinjavajuću reakciju na ubod, na oteklinu možete staviti hladan oblog od leda ili pak oblog od alkoholnog octa, a ako je samo bol jaka, a nema druge alergijske reakcije, možete uzeti laganu tabletu protiv bolova.

Kako biste smanjili svrbež, načinite pastu od Aspirina, tako da smrvite dva aspirina, dodate nekoliko kapi vode da možete napraviti pastu i namažite ubodeno mjesto (pasta nije preporučljiva za djecu mlađu od 14 godina). Ako primjerice pri ruci imate papaju, stavite jednu krišku na mjesto uboda i držite ju na mjestu oko sat vremena. Naime, papaja ima enzime koji neutraliziraju ubode insekata.

Kožu možete trljati crvenim lukom ili češnjakom jer također sadrže enzime koji imaju protuupalno djelovanje, no nisu baš ugodnog mirisa.

Možete si pomoći i sa šećerom. Prst namočite u vodu, a zatim u šećer, te ga stavite na mjesto uboda.

Što se tiče eteričnih ulja, ulje čajevca je ono koje bi vam najviše trebalo pomoći u protuupalnom djelovanju, koje možete stavljati nekoliko puta na dan na ubodeno mjesto. Jednako možete koristiti ulje lavande.

Neizostavna u liječenju oteklina je i krema od nevena. Odmah zatražite liječničku pomoć ako vas osa ili pčela ubode negdje u ustima, jer otrov iz žalaca u ustima može izazvati jake alergijske reakcije, koje pak mogu izazvati oteknuće u ustima i zatvaranje dišnih putova. Također, zatražite liječničku pomoć ako nakon uboda osjetite poteškoće s disanjem, zatezanje u grlu ili prsima, oteknuće usana, jezika i lica, vrtoglavicu, mučninu, nesvjesticu ili pak povraćanje.

… ugrize pauk?

Početna procedura prilikom ugriza pauka je ista kao i kod osa i pčela, a to je pranje ruku vodom i sapunom, nekoliko puta na dan, te stavljanje hladnih obloga. Možete se poslužiti i antibiotskim kremama i pripravcima. Također, na mjesto uboda možete staviti nekoliko kapi čajevca i lavande, pomiješane s jednom žlicom alkohola ili jabučnog octa.

Ako postoji sumnja da vas je ugrizla crna udovica, odmah na ugriz stavite led i odmah zatražite liječničku pomoć, bez obzira imate li određenu reakciju na ubod ili ne. Ubod crne udovice najčešće je popraćen jakim grčevima, koji se javljaju unutar sat vremena od ugriza. Grčevi započinju oko područja ugriza i nakon toga se šire dalje. Također, može se javiti vrtoglavica, povraćanje, drhtanje, groznica i bolovi u mišićima. Pojavom tih simptoma, nemojte nikako odgađati traženje hitne pomoći.

Slični simptomi, osim grčenja mišića, mogu se javiti i kod uboda škorpiona, no on nije toliko opasan, kao ubod crne udovice. Ako škorpion ubode dijete, zatražite liječničku pomoć, no ako ubode odraslu osobu, za tim nema potrebe, ako ne dođe do alergijske reakcije.

… ugrize krpelj?

Ugriz krpelja koliko može biti bezazlen, toliko može biti opasan, pa čak i koban bilo za djecu, bilo za odrasle. Nakon boravka u prirodi, obavezno pregledajte tijelo (i tijela djece) u slučaju da imate krpelja. Ukoliko pronađete krpelja, odstranite ga pažljivo s pincetom, tako da u koži ne ostane dio njegovog tijela (s pincetom primite čvrsto njegovo tijelo pri dnu). Nakon toga, mjesto ugriza dezinficirajte s alkoholom.

Pažljivo promatrajte područje ugriza u sljedećih 48 sati. Ako se crvenilo širi, odmah zatražite liječniku pomoć. Također, odmah zatražite hitnu pomoć ako se javi visoka temperatura, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, bol u vratu i ukočenost, što mogu biti prvi znakovi meningitisa. Kako se zaštititi od krpelja?

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo