Zdravlje

Zdravlje

Ukoliko vas muče ovi problemi, vrijeme je da posjetite alergologa

Foto: Shutterstock

Najbolji lijek za za alergije je ponekad izbjegavanje samih alergena, no ako do reakcije ipak dođe, alergolog je liječnik koji vas može savjetovati kako se osloboditi simptoma bez lijekova.

Od otkrivanja i prepoznavanja skrivenih alergena do pronalaska prirodnog preparata za olakšanje stanje, sve su to stvari koje će vam otkriti alergolog. Evo nekoliko razloga zašto ga posjetiti:

1. Prehlada ne prestaje

Kašalj izazvan prehladom bi trebao prestati kroz par tjedana, no ako se on javlja uvijek u isto vrijeme, naprimijer navečer ili u proljeće, moguće je da se radi o alergiji, napominje dr. Ogden, alergolog i glasnogovornik američkog sveučilišta za alergije, astmu i imunologiju. Isto vrijedi i za glavobolje koje također mogu biti simptom alergije.

2. Dobili ste proljev nakon omiljenog obroka

Alergološko testiranje na hranu možete učiniti upravo kod alergologa koji vam može i objasniti radi li se o intoleranciji na neke namirnice ili o alergiji. Ako imate pravu informaciju o tome na koje ste namirnice alergični, bit će lakše izbjeći alergijske reakcije, a uz to možete ojačati imunološki sustav konzumacijom određene hrane.

3. Lijek ne pomaže

Lijekovi bez recepta mogu pomoći kod alergija, no kako odabrati pravi i kako ga pravilno koristiti? Obzirom da vam od nepravilnog korištenja lijekova može biti samo gore, alergolog vam može otkriti koji je pravi lijek za vaše stanje.

4. Trudni ste

Ne morate prolaziti kroz pakao da biste preživjeli sezonu alergija samo zato što ste trudni. Na žalost, velike su šanse da će se alergijske reakcije pogoršati u trudnoći ako ste ih imali i prije, a dosta trudnica proživljava simptome slične alergiji tijekom trudnoće, poznatije kao trudnički rinitis koji, ako se spoje sa stvarnom alergijom, čine život neugodnijim. Alergolog će utvrditi o čemu se ustvari radi i ponuditi odgovarajuću terapiju ako je potrebna.

5. Oči su vam natečene nakon buđenja

Ako se budite s velikim kolutovima oko očiju, moguće je da ste osjetljivi na prašinu ili grinje s posteljine. Alergolog će vam pomoći otkriti uzrok i naučiti vas kako se riješiti alergena iz okoline u kojoj spavate.

6. Sumnjate da alergeni stanuju u vašem domu

I to je moguće jer u vašem domu stvarno “žive” alergeni kojih se morate riješiti. Alergolog će uz vašu pomoć detektirati koji je alergen odgovoran za vaše reakcije.  

Isprobajte 5 prirodnih lijekova protiv proljetnih alergija

Ana A.

Foto: Shuttesrtock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo