Zdravlje

Zdravlje

Ulcerozni kolitis – život s neizlječivom upalnom bolesti crijeva

Iako kroničan, ulcerozni kolitis ne spada pod fatalne bolesti. Za sada je neizlječiv, ali postoje lijekovi koji potiskuju upalni proces i omogućavaju kvalitetan i produktivan život. Ponekad je potreban smještaj u bolnici, no između pojave simptoma većina se osjeća zdravo.

Ulcerozni kolitis upalna je bolest debelog crijeva, a može zahvaćati samo završni dio, rektum i sigmoidno crijevo, ali i čitavo debelo crijevo. Nažalost, znanstvenici još nisu uspjeli dokučiti što točno uzrokuje te upalne procese, ali sigurni su da je međudjelovanje genetskih faktora, imunološkog sustava, mikroorganizama i okolišnih čimbenika. Javlja se u tri oblika, blagom, srednjem i teškom, a ovisi o dužini upalom zahvaćenog crijeva.

Prof. dr. sc. Milorad Opačić iz Poliklinike Armuševa u Zagrebu ​objašnjava nam: ​

Ulcerozni je kolitis kronična bolest koja nerijetko značajno narušava kvalitetu života pacijenata. Cilj liječenja je uvesti pacijenta u tzv. duboku remisiju, stanje u kojem nisu samo klinički i laboratorijski parametri urednu, nego i kolonoskopija treba biti bez upalnih promjena.

Što se tiče primjene lijekova, oni se dijele na tri skupine ovisno o opsegu upalnih promjena. Prof. dr. sc. Opačić kaže navodi- aminosalicate koji preveniraju vraćanje bolesti nakon što pacijent uđe u remisiju, imunosuspresivne lijekove poput kortikosteroida i citostatika te kod bolesnika u kojih se navedenim lijekovima ne može kontrolirati bolest uvijek ostaje mogućnost primjene bioloških lijekova.

Česte i redovite kontrole gastroenterologa su presudne za dobru kontrolu bolesti – upozorava prof. dr. sc. Opačić.

Početak bolesti

Simptomi, kao i kod svih drugih bolesti, nisu isti kod svakog bolesnika. Mjesecima im može prethoditi krvarenje iz debelog crijeva. Na prvom pregledu ne moraju se uočiti nikakve promjene. Često je bljedilo, nagli gubitak kilograma, krv u stolici te trbuh bolan na dodir.

Živjeti s ulceroznim kolitisom

Razgovarali smo s oboljelom Ivom Božićević Mihalić kojoj je na sreću bolest u remisiji već duže vrijeme:

Ulcerozni kolitis se kod mene manifestirao kroz veliki broj krvavih proljeva koji bi trajali mjesecima bez postizanja remisije i pored uzimanje terapije. Sama bolest je sistemska pa zahvaća i druge dijelove tijela koja se kod mene javljala u obliku alergija, kroničnog umora, ginekoloških i hormonalnih problema, glavobolja… Posebno je osjetljivo što je bolest krenula u najosjetljivijoj, adolescentskoj dobi zbog čega većinu vremena nisam mogla pratiti život svojih vršnjaka. Bolest je zahtijevala konstantne prilagodbe, odustajanja od brojnih planova koje nisam mogla provesti jer bih većinu vremena provodila kod kuće skupljajući snagu za obavljanje nekih osnovnih aktivnosti kao što je odlazak do trgovine.

Zbog toga, govori nam Iva, često se osjećala izolirano. Ponajviše zbog nerazumijevanja o posljedicama bolesti i činjenici da unatoč velikoj količini lijekova koje je uzimala na dnevnoj bazi, bolest je i dalje divljala, a svaki dan je bio novi izazov.

Jelovnik oboljelih

Za sada nije poznato da bi neka hrana djelovala kao lijek, ali niti neka koja bi kod svih uzrokovala pojavu simptoma. Preporuka je hraniti se zdravo i pripaziti na pojavu problema s određenim namirnicama. Česta je netolerancija na laktozu pa se kalcij mora nadoknaditi iz drugih izvora. Bilo u vidu dohrane ili iz kakve druge namirnice. Grčeve u želucu često izazivaju svježe voće i povrće, kofein i gazirana pića.

Čak i kada bolest miruje potrebno je paziti na unos hrane. Iva nam je ispričala:

Kako sam u remisiji već duži niz godina, ne osjetim neki značajni utjecaj na kvalitetu života. Jedine posljedice koje su prisutne je da ne toleriram određenu hranu pa sam prilagodila jelovnik tako da najmanje opterećuje debelo crijevo. Trudim se većinu hrane raditi kod kuće i nositi sa sobom što nekad predstavlja problem pri duljim putovanjima, pogotovo van Hrvatske.

Život u remisiji

Iva je majka i u sretnim brigama iščekivanja nove prinove, a danas se mora truditi ne bili se prisjetila svih tegoba. Naravno, svjesna je kako ulcerozni kolitis uvijek iz prikrajka vreba. Oboljela je dvanaestoj godini, morala brže odrasti i spoznati svoja ograničenja. Shvatila je da mora pronaći posao koji će moći raditi i pored bolesti.

Koliko god mi je bilo teško zbog ulceroznog kolitisa koji me je godinama čak i u remisijama pritajeno pratio, iz svega me je naučio kako se boriti i psihički preživjeti do mirnije faze. Bavljenje sportom (u skladu sa stanjem organizma, najviše planinarenje) mi je omogućilo da pregrmim najteže faze bolesti. Ono što je meni najviše pomoglo je druženje i razmjena iskustva s drugim oboljelima koji razumiju kakve prepreke prelazimo svaki dan.

Izvor: HUCUK

A.K.

Foto: Shutterstock

Jeste li znali da Vrućina pogoduje želučano-crijevnim tegobama?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo