Umorni ste i žudite za slatkim? Upali ste u začarani krug “hiper-hipo”

Posao čokolada slatkiši stres pms žena shutterstock 214789579

“Dežurni krivci” za umor obično su neispavanost i stres, no ako svakodnevno osjećate gubitak energije, možda je tome uzrok - nepravilna prehrana.

Osjećaj umora može se pojačati zbog neredovitih ili preobilnih obroka, manjka vitamina i minerala, ali i zbog takozvanog “hiper-hipo” začaranog kruga u organizmu.

Naime, hrana se u tijelu pretvara u glukozu koja je naše “pogonsko gorivo”. Nakon obroka glukoza (šećer) u krvi se povisuje (nastupa hiperglikemija), a potom organizam izlučivanjem hormona gušterače inzulina uravnotežuje razinu šećera u krvi.

Ako imamo kvalitetne obroke od zdravih namirnica, hiperglikemija je umjerena i razina šećera uravnotežuje se bez poteškoća (izuzetak su dijabetičari čiji organizam ne proizvodi ili ne može iskoristiti dovoljno inzulina, pa moraju biti na posebnoj terapiji).

Iscrpljujuće oscilacije šećera u krvi

No ako jedemo brzu hranu, kruh ili tjesteninu od bijelog brašna, slatkiše i druge namirnice s visokim glikemijskim indeksom koje brzo povisuju šećer u krvi, dolazi do jače hiperglikemije, pa gušterača treba izlučiti više inzulina. Zbog veće količine inzulina 2-3 sata nakon obroka može uslijediti hipoglikemija - stanje kad je razina šećera u krvi preniska. Takvo stanje naziva se reaktivnom hipoglikemijom.

Birajte hranu s niskim glikemijskim indeksom za zdravu ravnotežu šećera u krvi

Nagli pad količine glukoze u krvi ustvari je nagli pad energije, a simptomi su zijevanje, pospanost, tjeskoba, razdražljivost, iznenadna žestoka glad, znojenje, drhtanje, osjećaj hladnoće, vrtoglavica ili čak nesvjestica.

Mnogi običavaju reći da im je “pao šećer” pa se okrepljuju slatkišima ili zašećerenim napitcima, nesvjesni paradoksalne situacije da prekomjerna količina šećera u krvi vodi u manjak, zato što izaziva pretjerano izlučivanje inzulina. Tako se svaki put iznova zatvara “hiper-hipo” začarani krug naglog porasta i posljedičnog pada šećera u krvi.

Čuvajte se ovisnosti

Pojavi li se slabost, primjerice potkraj prijepodneva, vjerojatno je uzrok to što smo pojeli zajutrak sastavljen pretežno od namirnica s visokom glikemijskim indeksom. Drugim tiječima, ako se hipoglikemija javlja u 11 sati, to je zato što je u 8 sati nastala hiperglikemija.

“Hiper-hipo” stanje dodatno se pogoršava ako između obroka uzimate slatkiše ili zašećerene napitke.

Kako zdravo kombinirati namirnice

Često nije lako prekinuti naviku da si “podižete šećer” namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, neki ljudi ovisnici su o “lošim” ugljikohidratima.

Istraživanja su pokazala da su takve osobe sklonije razdražljivosti, nasilnom ponašanju i alkoholizmu. Naime, u začaranom krugu pijenje alkohola potiče “hiper-hipo” stanje, a hipoglikemija potiče ovisnost o alkoholu.  

Jedite svjesno i postignite svoju idealnu težinu

I.V.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!