Upala bronhija - teže se diše - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Upala bronhija – teže se diše

Akutna upala dišnih putova ili bronhitis, odnosno bronhiolitis kod male djece vrlo je česta bolest posljedica virusne ili bakterijske infekcije. Glavni simptomi su kašalj i iskašljavanje, te povišena temperatura.

“Najčešće se javlja zajedno s upalom gornjih dišnih putova ili rinosinuitisom, pa ga se ponekad definira kao sinobronhalni sindrom, što znači da kronični sinusitis oponaša simptome bronhitisa”, pojašnjava dr. Alma Rožman, specijalistica za plućne bolesti i tuberkulozu iz Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu.

lKašalj je u početku suh i nadražajan, da bi za nekoliko dana bio s bistrim izgledom iskašljaja. Među vanjskim čimbenicima koji pogoduju bronhitisu su nepovoljni mikroklimatski uvjeti, posebno hladnoća, zatim visoka temperatura i povišena vlažnost zraka.

Što se tiče unutarnjih faktora, treba spomenuti nasljednu slabost dišne sluznice, pojačanu osjetljivost na faktore iz okoliša i poremećenu regulaciju širenja i sužavanja bronha.

Preslušavanje pluća i spirometrija

Glede točne dijagnoze i terapije kod sumnje na bronhitis, liječnik će preslušati pluća, te po potrebi preporučiti spirometriju, posebnu metodu kojom se mjeri plućna funkcija putem snažnog puhanja u cijev.

Glavne terapijske mjere objašnjava dr. Rožman, uključuju uzimanje dovoljno tekućine, smanjenje povišene temperature antipireticima i eventualno uzimanje lijekova za iskašljavanje.

U slučaju da se tjelesna temperatura u roku tri do pet dana ne normalizira, moguća je bakterijska superinfekcija, pa je u tom slučaju potrebno liječenje antibiotikom najmanje od sedam do deset dana.

Ovoj kratkotrajnoj upali sluznice dušnika i bronha najsklonija su mala djeca, te stariji, osobito kronični bolesnici kod kojih je čest kronični bronhitis.

j

Kod male je djece bronhitis češći nego kod odraslih jer su djeca manje otporna i lakše podliježu vremenskim promjenama. Suhi zrak koji se udiše na usta, oštećuje sluznicu bronha i time pospješuje razvoj upale.

Od akutnog do kroničnog bronhitisa

Ova bolest kod male djece može imati puno teži klinički oblik, jer zbog lučenja sluzi u dišnim cijevima koje su vrlo uske, može doći do začepljenja, a time i do pojave gušenja.

Dijete tada poprima plavu boju usnica i ubrzano diše tako da mu prsni koš dodiruje bradu. To stanje zahtijeva hitnu liječničku intervenciju. Ipak, naglašava dr. Rožman, bolest traje kratko i komplikacije su vrlo rijetke.

Ako česti akutni bronhitisi nisu adekvatno liječeni mogu doprinijeti pojavi kronične upale sluznice dišnih putova ili kroničnom bronhitisu koji uzrokuje trajni kašalj s iskašljavanjem.

 

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo