Zdravlje

Zdravlje

Upalu uha liječite hitno – u suprotnom riskirate gubitak sluha

Foto: Shutterstock

Visoka temperatura i glavobolja simptomi su sezonskih prehlada i viroza no, ukoliko se javljaju u kombinaciji s oslabljenim sluhom, vrijeme je da se zapitate bolujete li od upale uha.

Neliječenje obične prehlade može dovesti do komplikacija koje vode k upali uha. Iako kod nekih prolazi sama od sebe, ukoliko se ignorira, stanje se može pogoršati i dovesti do stvaranja sekreta u srednjem uhu te slabljenja sluha.

Sve patologije upale uha su reverzibilne i, ukoliko se liječe, ne ostavljaju trajne posljedice. – otorinolaringolog Doma zdravlja Zagreb – Centar, dr.med. spec.otorinolaringolog Halid Šamle, uvjerava kako razloga za paniku nema.

Upalom uha podjednako su pogođena djeca i odrasli, tvrdi na temelju svog iskustva s pacijentima doktor Šamle, kojem se oboljeli pacijenti najčešće obraćaju radi dugotrajnog osjećaja intenzivne boli, što je ujedno i najčešći simptom te upale.

Kako se zaštititi?

Pošto se uzroci upale uha kod djece i odraslih razlikuju, preporučena preventivna zaštita kod jednih i drugih zato varira. Kod djece je upala uha uvjetovana biološkim čimbenicima. Njihova Eustahijeva cijev, prolaz koji veže srednje uho s nosom i grlom, je uža od one odraslih i upala se u njoj lakše razvija jer se brže začepi. Zaražena tekućina koja se u njoj nakuplja najčešće je posljedica širenja upale nosa ili grla na uho. Uspješna preventiva upali grla kod djece zato je prevencija od prehlade, kapanje nosa i pravovremeno liječenje već postojećih infekcija. Kod odrasle populacije mjere prevencije ovise o uzročniku upale no ona je najčešće izazvana promjenom vremenskih uvjeta te im se preporuča adekvatno odijevanje i zaštita od utjecaja varirajućih vremenskih (ne)prilika.

Kada posjetiti doktora?

Doktor Šamle pri pojavi kratkotrajne boli u uhu savjetuje kombiniranu upotrebu kapi za nos i analgetika, a odlazak doktoru preporuča se samo u slučaju dugotrajne boli koja ne prestaje nakon pokušaja kućnog liječenja.

Janja Pilić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo