Upravo ste preboljeli COVID-19? Ponovno se možete zaraziti već za 20 dana - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Upravo ste preboljeli COVID-19? Ponovno se možete zaraziti već za 20 dana

Shutterstock

Iako ste preboljeli COVID, znanstvenici upozoravaju da se možete opet razboljeti u roku od 3 tjedna!

Posebno se ističe priča zdravstvene djelatnice u Španjolskoj koja se unutar 20 dana susrela i s Omikron i s Delta varijantom virusa, a stručnjaci vjeruju kako njen slučaj nije usamljen ali da je prvi gdje se ponovna infekcija dogodila u tako kratkom roku, a važno je spomenuti i kako je primila i treću dozu cjepiva. Liječnici koji su njeno stanje pratili navode kako svi koji su cijepljeni krivo pretpostavljaju da su zaštićeni od ponovne infekcije. 

Dr. Gemma Recio, s instituta Catala de la Salut, dodaje kako ovo otkriva da Omikron može narušiti već stečeni imunitet dobiven od cjepiva ili od prirodne infekcije. Drugim riječima, osobe koje su se nekad zarazile ne bi smjele misliti da su zaštićene od ponovne infekcije, čak i ako su potpuno cijepljeni. No dodaje kako se ipak čini da zaštita od cjepiva i dalje nudi dobro zaštitu od ozbiljnih posljedica bolesti i hospitalizacije. Žena s početka testa se tako cijepila booster dozom 12 dana prije ponovne infekcije. Koliko se zna, prvo se zarazila Delta varijantom koja nije uzrokovala simptome, te se povukla u izolaciju 10 dana prije nego se vratila na posao. No uskoro je opet primijetila simptome poput kašlja i  temperature, a test je otkrio da se radi o Omikron varijanti. 

Znate li koje su krvne grupe sklonije infarktu i srčanim bolestima? Provjerite što kažu kardiolozi

“Ovaj slučaj podsjeća da je potrebno provoditi genomski nadzor virusa kod onih koji su potpuno cijepljeni i ponovo su se zarazili”, dodaje dr. Reico te pojašnjava kako bi to moglo pomoći da se otkriju varijante koje su sposobne napasti imunološki sustav. 
Ovaj je slučaj predstavljen Europskom kongresu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti u Portugalu. 

Ne događa se tako rijetko ponavljanje infekcije 

Stotine i tisuće ljudi u Engleskoj je dva put zaraženo od početka pandemije, pokazuju podaci. Naš imunitet nije savršen, što znači da virus može prodrijeti kroz zaštitu onih koji su cijepljeni i koji su već bolest preboljeli, a jedna od tih varijanti je svakako Omikron koja sa sobom donosi i mutacije koje lakše probijaju kroz zaštitu. Engleska agencija za zaštitu zdravlja procjenjuje kako je oko 800 000 tisuća Britanaca od početka pandemije dva puta imalo bolest, a smatraju da je oko 8.700 osoba čak tri put imalo pozitivne rezultate na testu od početka 2020. godine. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastavlja s praksom najveće razine dobrobiti uz najmanji rizik za naše građane te je početkom mjeseca uveo: 

1. Drugo docjepljivanje (tzv. četvrta doza) za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja (dom za starije i nemoćne osobe).

Tzv. četvrtu dozu potrebno je primiti najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom.

Trećina smrtnih slučajeva zbog karcinoma pluća povezana je sa zagađenjem zraka – što napraviti?

2.  Ukidanje karantene za sve građane

Više nema karantene nakon kontakta s pozitivnom osobom. Osobe koje su trenutno podvrgnute karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti karantenu.

Neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, osobe ne ostaju u karanteni već se pridržava sljedećih uputa:

  • nose masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se 5. dan, te izbjegavaju veća okupljanja i  kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.
  • zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana.

Iako izricanje mjere zdravstvenog nadzora i provođenje karantene nije obvezujuće, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima koji to žele liječnik može i nadalje izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do 7 dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. U dogovor s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo