Zdravlje

Zdravlje

Uskoro brzinska pretraga za rak ustiju koju obavlja stomatolog

Revolucionarna metoda otkrivanja raka ustiju mogla bi ponuditi dijagnozu za samo 20 minuta!

Osobe koje redovito odlaze stomatologu mogle bi biti u prednosti nad ostalima što se tiče ranog otkrivanja raka ustiju! Naime, znanstvenici su razvili novu revolucionarnu pretragu za ovu malignu bolest koju bi mogli provesti stomatolozi.

Trenutno, pretraga za rak ustiju podrazumijeva biopsiju sumnjivih lezija skalpelom. Taj uzorak tkiva zatim se šalje u laboratorij na analizu koja pak može trajati dva do tri tjedna. Obično se ispostavi kako devet od deset uzoraka budu nekancerogeni.

Sada su stručnjaci Sveučilišta u Sheffieldu razvili novu metodu dijagnostike raka ustiju koja bi mogla bi gotova za tili čas i ne bi uključivala nelagodu. Naime, stručna osoba samo mora uzeti stanice iz ustiju pacijenta četkicom, a one bi se trenutno analizirale na računalu.

Laboratorij na čipu“, kako je radni naziv ove pretrage, koristi biološki agens i male senzorne čipove na pločici koja izgledom podsjeća na kreditnu karticu. Ta se pločica umetne u prenosivi uređaj (laboratorij na čipu) koji koristi napajanje na baterije, a uzorci stanica iz ustiju se četkicom prenesu na karticu.

Maleni uređaj procesuira stanice koje dolaze u dodir s biomarkerima i reagiraju s oboljelim stanicama. U pozadini uređaja su LED lampice, a kancerogene i nekancerogene stanice se razlikuju po načinu na koji svijetle.

Istraživači Sveučilišta u Sheffieldu i Sveučilišta Rice u SAD-u su u svoju studiju uključili 275 pacijenata, a zaključak će se saznati tek krajem godine kada će biti odlučeno može li ova tehnika dijagnostike postati standardnom u stomatološkim ordinacijama.

Stopa preživljavanja raka ustiju iznosi oko 50 posto, no ukoliko je ova maligna bolest rano otkrivena, više od 90 posto pacijenata živi dulje od pet godina.

“Nema boli, lokalne anestezije, pacijent ne mora dolaziti nekoliko puta i mučiti se tjeskobom zbog čekanja na rezultate”, završio je profesor oralne medicine Sveučilišta Sheffield Martin Thornhill, voditelj studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo