Zdravlje

Zdravlje

Uz ove namirnice, lakše prestanite pušiti!

Foto: Shutterstock

Upravo je zbog osjećaja koji nikotin ostavlja, pušačima se teško odreći se ove loše navike. Zbog toga, iskoristite namirnice kako biste nikotin što prije izbacili iz svojeg organizma!

Pušenje je loša navika, a oni koji žele prestati – muku muče s nekoliko navika koje dolaze s pušenjem, navikom da nešto imaju u ruci, pogotovo dok čekaju ili piju kavu te ovisnosti o nikotinu, sastojku duhana koji potiče neurotransmitere dopamina koji nam ostavljaju osjećaj nagrade i zadovoljstva. Upravo je zbog tog osjećaja koji nikotin ostavlja, pušačima toliko teško odreći se ove loše navike.

Kako prestati pušiti?

Oni koji pokušavaju prestati, najčešće se okrenu nikotinskim flasterima te se najprije odriču fizičke navike držanja cigarete u rukama dok čekaju, no nikotinske se ovisnosti nešto teže riješiti. Pušači bez nikotina postanu nervozni, gube koncentraciju, a i motivaciju. Unutar 48 sati od zadnje cigarete, polako u tijelu nestaje nikotina, a kriza je na svojem vrhuncu.

Kako biste ubrzali izbacivanje nikotina iz vašeg organizma, iskušajte s jednom od ovih namirnica i započnite svoj život bez cigarete brže i lakše!

Brokula

  • Pušenje smanjuje udio vitamina C u tijelu, a brokula je bogata upravo ovim vitaminom i vitaminom B5.

Naranča

  • jednako kao i brokula, naranča je bogata vitaminom C. Ako ubacite naranče u svakodnevnu prehranu, ubrzat ćete svoj metabolizam, kao što ćete se i riješiti stresa. 

Sok od mrkve

  • mrkva je bogata vitaminima A, C, K i B, a pokazala se kao uspješna u izbacivanju nikotina iz organizma. Također, ona pozitivno utječe na izgled vaše kože kožu, kojoj je potrebna posebna njega ako ste pušili.

Kiwi

  • kao i mrkva, i u kiwiju se može pronaći veliki udio vitamina A i C, no i vitamina E. Posebno je važno svoje tijelo opskbiti vitamina jer ste pušenjem njihov udio i smanjili.

Špinat

  • kao što je i crtić Popaj pokazivao, zbog špinata ćete se osjećati bolje i snažnije, ne samo zato što je prepun vitamina, već i zato što sadrži veliki udio folne kiseline. Jednako vrijedi i za drugo zeleno povrće. Folna kiselina regulira razinu serotonina i tako djeluje na naše raspoloženje te nam omogućuje lakše stvaranje unutarnje ravnoteže.

Folna kiselina za trudnoću bez tegoba, zdravo srce i dobro raspoloženje!

Ne zaboravite na hidrataciju

  • pušenje dehidrira tijelo, a osim što će voda pomoći da se ne osjećate dehidrirano, također potiče rad bubrega koji brže kroz urin izbacuje nikotin. Vodi možete dodati i malo limuna, koji je također bogat izvor vitamina C.

Znate li što se sve događa u vašem tijelu kada prestanete pušiti?

Foto: Shutterstock

G. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo