Zdravlje

Zdravlje

Uz pomoć ove hrane krenite u borbu protiv proljetnog umora!

Nakon duge i hladne zime potrebni su nam proteini i vitamini kako bismo ojačali svoje tijelo, pružili mu energiju te odradili obaveze bez problema.

Proljeće je doba novih pothvata te nam je potrebna promjena prehrane koja će pružiti dovoljnu količinu energiju. Tzv. ‘proljetno čišćenje’ ne mora se odnositi samo na kuće i stanove, nego i na tijelo te organizam. Zima je oslabila naš imunološki sustav koji se unatoč sunčanom vitaminu D ne može tako lako oporaviti. Hladno razdoblje te masna prehrana doveli su do nedostatka vitamina C.

Voće

Voće je hrana koju od djetinjstva jedemo za užinu ili poslije jela. Roditelji su nam često napominjali kako je voće dobro i zdravo. I bili su u pravu.

Banane se sastoje od fruktoze, glukoze i saharoze. Fruktoza je dominantna, a ona se razgrađuje brže od ostalih šečera te su banane izvrsna hrana i za dijabetičare. Nadalje, u njima se nalazi aminokiselina koja se u tijelu pretvara u serotonin, a on pomaže pri opuštanju i osjećaju sreće. Također, banane možemo jesti same te ih možemo kombinirati u frapeima i jogurtima.

Jabuke su voće koje u sebi sadrže vrste vlakana zaslužnih za čišćenje organizma od štetnih stvari i bakterija te smanjenja kolesterola. Dobre su u borbi protiv kroničnoga umora, vrtoglavica i visokoga tlaka te nam omogućuju miran san. Jabuke se preporučuje jesti nekoliko sati prije ili poslije obroka kako bi njihova funkcija bila brža.

Za one koje više zanima gurmanska strana, jabuke se koriste kao nadjev za pite, sastojak u palačinkama te nakon što se u pećnici osuše na 70°C mogu poslužiti i kao voćni čips.

Naranče su bogate vitaminom C koji vrlo brzo otklanja umor i pruža energiju. Također, u njima se nalazi i kalij koji održava rad mišićnoga i živčanoga sustava. Za proljetne i ljetne dane najbolje je osvježavajući sok od naranče.

Borovnice obiluju vitaminima B2, C i E. Pune su antioksidansa koji štite naše moždane stanice i poboljšavaju mentalne sposobnosti. Borovnice su dobre u borbi protiv infekcije urinarnoga trakta, začepljenja dišnih sustava te kolesterola.

Povrće

Povrće se sastoji od vitamina, minerala i celuloze te su odličan izvor energije i sredstvo za mršavljenje.

Kelj je vrsta povrća koju mnogi od nas nisu voljeli kao djeca. No, sastoji je od vlakana i masnih kiselina koje pomažu čišćenju organizma i održavanju energije. U njemu su prisutni vitamini koji pravilnom i redovitom konzumacijom štite od srčanih oboljenja.

Špinat se sastoji od željeza koje je dobro za energiju te od minerala poput kalija, dobroga za srčani sustav ili pak kalcija važnoga za dobar i pravilan rast kostiju.

Proteini

Proteini su pojam koji često čujemo od onih koji se bave sportom. Iako postoje nadomjesci za tu vrstu prehrane, ipak je bolje pojesti ono izvorno.

Jaja su najbolji proteini te ne čudi kako su najbolja namirnica za dobro jutro i veseo dan. Sastoje se od aminokiselina koje pomažu obnoviti naš organizam te pružaju dovoljno energije. Jaja se jednostavno pripremaju te ih je moguće jesti kuhana, pečena ili kao omlet.

Jogurt je možda namirnica koja nije pristuna u svakom kućanstvu, ali bi trebala biti. Odličan je za održavanje vitke i zdrave linije. Bakterije koje se nalaze u jogurtu najbolji su prirodni probiotici te se preporuča konzumacija za vrijeme terapije antibioticima. Također, vitamini nam čuvaju srčani i živčani sustav te sprječavaju prehlade i visoki krvni tlak.

Postoje i drugi izvori energije poput tamne čokolade koja sadrži kofein i nisku razinu šečera, čistoga mesa kao što je piletina ili čak kokica koje imaju vrlo malo kalorija. Ove su namirnice prilično jeftine te su početkom proljeća lakše dostupne. I zato, krenimo u svaki dan zdravo, odmorno i energično!

Zaboravite na proljetni umor i aktivirajte imunitet

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo