Valunzi su dobra stvar! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Valunzi su dobra stvar!

Naleti vrućeg zraka mnogim damama zadaju nevolje u menopauzi, međutim, stižu dokazi koji potvrđuju njihovu dobrobit za tijelo.

Stručnjaci tvrde kako manjak hormona koji uzrokuje valunge ujedno smanjuje rizik od razvijanja raka dojke! Točnije, žene koje muči ova vruća tegoba upola su sklone ovoj malignoj bolesti. Što su intenzivniji valunzi, to je rizik razvijanja najčešćeg ženskog raka manji.

Smatra se kako žene koje pretrpe nekoliko naleta vrućeg zraka dnevno za vrijeme menopauze imaju i do 40 posto manje estradiola, oblika hormona estrogena. Upravo je ovaj hormon ključan u razvoju određenih oblika raka dojke.

Rezultati istraživanja stručnjaka Sveučilišta u Washingtonu umirit će milijune žena diljem svijeta koje se muče sa simptomima menopauze, koji osim naleta vrućeg zraka uključuju napadaje znojenja, promjene raspoloženja i umor, a valunzi se javljaju se kod tri od četiri žene na početku 50-ih godina.

Do ovog su zaključaka došli istraživači nakon što su pregledali preko tisuću žena starih između 55 i 74 godine kojima je dijagnosticiran rak dojke. Svaka je ispitanica odgovorila u kojoj je mjeri osjetila simptome menopauze, a rezultati su uspoređeni s kontrolnom skupinom (žene bez raka).

“Žene koje kasnije dobe prvu mjesečnicu, imaju više djece, doje ili rano uđu u menopauzu izložene su smanjenom riziku od raka dojke. Dok je prerano dodati simptome menopauze tom popisu, više istraživanja će pomoći razumjeti ovo područje”, tvrde istraživači u stručnom časopisu Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention.

Zanima li vas kako se još možete zaštititi od raka dojke?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo