Zdravlje

Zdravlje

Vaše dijete, šećerna bolest i vi na putovanju

Šećerna bolest tipa 1 ne smije biti prepreka izletima ili duljem putovanju vaše obitelji. Pravilnom pripremom i vođeni dovoljnim brojem informacija i savjeta smanjit ćete neželjene situacije i učiniti putovanje ugodnim i poticajnim za svoju obitelj.

Ponesite posljednju povijest bolesti s podacima o trenutačnoj terapiji. To je posebno važno ukoliko je vaše dijete veće i na putovanje ide samo. Na većini putovanja nastavit ćete s istom terapijom uz češće provjere razine glukoze u krvi a prema potrebi prilagodit ćete inzulinsku terapiju. Dobro je ukoliko dijete ima identifikacijsku karticu s naznakom da boluje od šećerne bolesti.

Za razdoblje putovanja pripremite dvostruku količinu inzulina i pribora za samoodređivanje glukoze u krvi (test-trake, lancetar, lancete). Ako možete ponesite i još jedan aparat za mjerenje glukoze u krvi za slučaj gubitka ili oštećenja. Ne zaboravite glukagon za slučaj teže hipoglikemije i tablete glukoze/dekstroze ili neki drugi visoko koncentrirani ugljikohidrat koji možete jednostavno primijeniti na putovanju. Voće, voćna pločica ili keks mogu poslužiti za sprječavanje opetovanih hipoglikemija. Kako biste inzulin i glukagon zaštitili od visokih temperatura koristite transportni hladnjak, a u mjestu odredišta također koristite hladnjak čak i za trenutačno korišteni inzulin ako su temperature visoke. Aparat i test-trake čuvajte na sobnoj temperaturi, a ako ste na zimovanju u razdoblju kada boravite vani nosite ih u unutarnjem džepu jakne.

Ako vaše dijete koristi inzulinsku pumpu također ponesite dvostruku količinu potrebnog materijala, posebno baterija. Obavezno ponesite i injektore s kratkodjelujućim i dugodjelujućim inzulinom koje ćete koristiti u slučaju kvara inzulinske pumpe. Od proizvođača inzulinske pumpe ćete dobiti telefonski broj za pomoć u zemlji vašeg privremenog boravka u slučaju kvara aparata.

Ne zaboravite vodu, ponesite je u dovoljnim količinama kada krenete na putovanje. Ljeti i nju stavite u transportni hladnjak, bit će ukusnija za piće. Ponesite hranu koju možete koristiti ako kasnite na odredište, a vrijeme je za sljedeću dozu inzulina i obrok. Ponesite i hranu koju možete koristiti za međuobrok, primjerice svježe ili suho voće, keks.

Ako putujete avionom kako biste izbjegli probleme s osiguranjem na aerodromu ponesite pismo svog dijabetologa koje navodi da vaše dijete boluje od šećerne bolesti, lijekove koje koristi i potrebnu oprema za liječenje i kontrolu bolesti. Sva navedene stvari sastavni su dio vaše ručne prtljage i nosite ih u avion. U avionu možete koristiti hranu koja je prilagođena za osobe koje boluju od šećerne bolesti, ali ponesite i dodatnu hranu (voće, krekere, kekse) za slučaj hipoglikemije ili za međuobrok.

U mjestu privremenog boravka, kada je to moguće, provodite redoviti plan prehrane. U ostalim situacijama prilagodite dozu inzulina procijenjenoj količini ugljikohidrata u planiranom obroku koristeći podatak za koliko grama ugljikohidrata je potrebna 1 jedinica inzulina. Ukoliko je vrijednost izmjerene glukoze u krvi prije ili nakon obroka povišena korigirajte je koristeći pravilo za koliko 1 jedinica inzulina snižava glukozu u krvi. Ukoliko ne znate te podatke razmotrite ih s dijabetologom prije putovanja. Kada jedete u restoranu držite se poznatih namirnica, barem prvih dana, a potom eksperimentirajte s novim namirnicama jer i to je dio upoznavanja novog kraja u kojem boravite.

Vrijeme putovanja vrijeme je i veće tjelesne aktivnosti bilo da razgledavate novo područje, plivate ili skijate. To će za vaše dijete biti dobro, ali češće kontrolirajte razinu glukoze u krvi i dodatnim obrocima spriječite hipoglikemiju. Ako je dan pun aktivnosti provjerite glikemiju noću. Neka vaše dijete uvijek pliva ili skija u društvu. U slučaju hipoglikemije imat će nekoga da mu pomogne. Ako planira dužu aktivnost tog tipa prethodna provjera glukoze u krvi dobro će doći, a ako je vrijednost < 8 mmol/l neka uzme dodatnu količinu ugljikohidrata te tako spriječi hipoglikemiju.

Osobe koje boluju od šećerne bolesti sklone su gubitku tekućine pa je dobro da uvijek imaju vodu dostupnu za korištenje posebno ljeti kada su temperature visoke ili tijekom duže tjelesne aktivnosti.

Ukoliko je vaše dijete maleno slijedite njegov ritam i omogućite mu dnevni odmor i san. To će pomoći održanju dobrih vrijednosti glukoze u krvi.

Ako ste na plaži ili u moru neka vaše dijete koristi zaštitnu obuću kako bi izbjeglo ozljede oštrim kamenjem ili drugim predmetima sakrivenim u pijesku.

Ako planirate duže putovanje, ako je odredište izvan vaše domovine, posebno ako je jako udaljeno ili “egzotično“ posjetite prethodno svog dijabetologa. Određivanjem glikoziliranog hemoglobina, HbA1C, uvjerite se da je kontrola bolesti u vašeg djeteta dobra i razmotrite potrebu dodatnih izmjena u planu prehrane ili inzulinske terapije posebno ako prelazite vremenske zone. Ako putujete na zapad dan će biti duži i zahtijevat će dodatnu količinu inzulina i obrok, ako putujete na istok dan će biti kraći i trebat će manje inzulina. Ako vaše dijete korisiti inzulinsku pumpu kod dolaska u odredište vrijeme u pumpi pomaknite za 1 – 2 sata dnevno dok se ne poklopi s lokalnim vremenom. Često mjerenje razine glukoze u krvi omogućit će korekcije dobivenih vrijednosti.

Prema potrebi, ovisno o odredištu na koju odlazite, informirajte se o dostupnosti dijabetološke službe. Budite sigurni da su važeća zdravstvena iskaznica, Kartica europskog zdravstvenog osiguranja (European Health Insurance Card – EHIC) ukoliko putujete u zemlje Europske Unije ili putno osiguranje s vama kako biste imali besplatnu zdravstvenu uslugu u hitnim situacijama.

Svako obiteljsko putovanje vrijeme je odmora, opuštanja i druženja. Možda neće sve biti kao u kućnim uvjetima…Stoga improvizirajte kad ne ide ustaljenim redom. Pružite sigurnost i što bolju glikemiju svom djetetu, ali ne zaboravite pritom na uživanje.

Autor: doc. dr. sc. Gordana Stipančić, dr. med., spec. pedijatar, Klinika za pedijatriju KBC-a Sestara milosrdnica, Vinogradska 29, Zagreb

www.freestyleoptiumneo.hr

ADC-HR-P15-FSN-05/15

  

                            

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo