Zdravlje

Zdravlje

Virusni i bakterijski meningitis – razlike, simptomi i posljedice

Meningitis je rijetka, ali opasna bolest koju karakteritzira upala moždanih ovojnica, ovojnica koje okružuju mozak i leđnu moždinu.

Uzroci meningitisa mogu biti infektivne (bakterije, virusi, gljivice, …) ili neinfektivne prirode (tumori, lijekovi, sustavne bolesti, …),a najčešći uzroci su upravo bakterijske i virusne infekcije.

Bakterijski meningitis

Bakterijski meningitis vrlo je ozbiljna bolest koja može biti smrtonosna. Klinička slika se razvije brzo, teška je i može ostaviti trajne posljedice na zdravlje. Bolest se najčešće prenosi kapljičnim putem – sekretom dišnog sustava, ždrijela i slinom – bliskim (kao što je kašljanje, kihanje, ljubljenje ili dijeljenje pribora za jelo) i produljenim kontaktom. Najugroženije se osobe unutar istoga kućanstva. Liječenje zahtijeva što raniju primjenu antibiotika.

Virusni meningitis

Virusni meningitisi češće se pojavljuju od baketijskih, no uglavnom su lakšeg tijeka, rijetko uzrokuju komplikacije, a oboljela se osoba oporavi za 7-10 dana bez specifičnog liječenja. Ovisno o uzročniku, može se  prenijeti kapljičnim putem, kao i bakterijski, ali i zagađenom hranom, vodom, preko prljavih ruku ili ubodom insekata.

Iako se meningitis može razviti kod osoba bilo koje dobi, najčešće se pojavljuje kod male djece, zatim tinejdžera i mlađih odraslih ljudi.

U koprivničkoj se županiji u posljednjih desetak godina registrira oko 4 do 5 oboljelih od bakterijskog i isto toliko oboljelih od virusnog meningitisa godišnje.

Simptomi meningitisa su:

 • povišena tjelesna temperatura
 • glavobolja
 • bol u zglobovima
 • osjećaj slabosti
 • mučnina
 • povraćanje.

Uz jaku glavobolju javlja se i osjetljivost na svjetlost, dezorijentiranost i poremećaj svijesti te katkad, osip po tijelu. Najupečatljiviji simptom meningitisa jest ukočenost vrata (osoba ne može bradom dotaknuti prsa).

Virusni meningitis obično prolazi bez komplikacija, dok bakterijski može ostaviti posljedice poput oštećenja sluha, vida, promjene ponašanja, teškoća u učenju, epileptičnih napada i sl. Ako dođe do razvoja septikemije (ulaska uzročnika u krv i širenje tijelom), moguća su i oštećenja tkiva, zatajenje organa i smrt.

Bakterijski meningitis češće se pojavljuje zimi i početkom proljeća, a virusni ljeti ili u ranu jesen.

Kako se zaštititi?

Dobro je slijediti nekoliko koraka kako bi se smanjila mogućnost zaraze odnosno širenja bolesti:

 • često perite ruke sapunom i vodom, osobito nakon mijenjanja pelena, obavljanja nužde, kašljanja ili ispuhivanja nosa,
 • izbjegavajte doticanja lica neopranim rukama,
 • izbjegavajte bliski kontakt kao što je ljubljenje, grljenje ili dijeljenje pribora za jelo s oboljelima,
 • redovito čistite površine koje se često dodiruju, kao što su igračke i kvake, mobitele
 • izbjegavajte ubode insekata.

Protiv nekih uzročnika meningitisa postoje cjepiva koja se primjenjuju bilo prema kalendaru cijepljenja bilo prema indikaciji liječnika. U nekim slučajevima pojave bolesti u obitelji odnosno kolektivu moguća je i preventivna primjena antibiotika prema indikaciji i pod kontrolom liječnika.

Foto: Shutterstock

Autori: Danijela Pinter, dr.med., spec. epidemiolog, i Tea Čuti, dr. med – Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo