Zdravlje

Zdravlje

Visoka temperatura smanjuje učinkovitost lijekova!

Iako su američki znanstvenici istražili utjecaj visoke temperature na tek nekolicinu lijekova, liječnici tvrde da ekstremna vrućina može promijeniti učinkovitost gotovo svih lijekova.

kIstraživanje je pokazalo da konstantna vrućina može smanjiti efikasnost koncentriranog epinefrina (adrenalina) za 64 posto. Visoka temperatura negativno djeluje i na inhalatore za astmu jer posudica u koju se umeće lijek može puknuti te smanjiti količinu lijeka koji se udiše.

Visoku temperaturu loše podnose i sedativi. Koncentracija ovih lijekova pada za 25 posto pri izloženosti temperaturi od 35 °C ili višoj. Isto vrijedi i za anksiolitike tj. lijekove za liječenje anksioznosti. Njihova se koncentracija smanjuje za 75 posto pri temperaturi od 35 °C. Prekomjerna toplina može smanjiti učinkovitost inzulina, ali i izazvati pucanje bočica u kojim se pohranjuje spomenuti.

Stručnjaci napominju kako postoji nekoliko koraka kojima svaka osoba može pomoći u očuvanju kvalitete vlastitih lijekova tijekom naleta velike vrućine:

  • Imajte na umu da se temperatura
    unutar automobila može popeti iznad 50 °C. Stoga lijekove nemojte
    voziti u prtljažniku
    već u rashlađenom dijelu automobila
  • Nikada ne ostavljajte
    lijekove u parkiranom automobilu

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo