Zdravlje

Zdravlje

Vitamin D štiti oko od makularne degeneracije

Osim što je sunčev vitamin (vitamin D) dobar za kosti, on može smanjiti rizik od raka dojke, kolorektalnog karcinoma, multiple skleroze i šećerne bolesti. Ovom popisu istraživači su nadodali još jednu zdravstvenu dobrobit: vitamin D smanjuje rizik od makularne degeneracije oka!

Senilna makularna degeneracija oka je najčešći uzrok sljepoće osoba starijih od 50 godina, a prema posljednjim podacima, problem je za čak 25 do 30 milijuna osoba diljem svijeta. Ova je degenerativna bolest povezana sa starenjem, obilježava ju istrošenost dijela oka odgovornog za centralnu vidnu oštrinu te se dijeli na suhu i mokru degeneraciju.

Međutim, žene mogu nešto napraviti kako bi se zaštitile od razvijanja ove bolesti: mogu povećati razinu unosa vitamina D. Naime, stručnjaci Sveučilišta Buffalo su analizirali podatke preko 1300 žena, kojima su izmjerili razinu sunčevog vitamina iz krvi.

Ispitanice mlađe od 75 godina koje su unosile najviše količine vitamina D bile su 59 posto zaštićenije od razvijanja senilne makularne degeneracije oka u odnosu na žene s najnižom razinom ovog vitamina. Žene koje su imale više od 38 nmol/L vitamina D smanjile su svoj rizik od makularne degeneracije oka za 48 posto. S obzirom da su u studiju bile uključene samo žene, ne zna se točno mogu li se rezultati primijeniti i na muškarce.

Većinom su ovaj vitamin dobivale iz hrane: mlijeka, ribe, pojačanog margarina i pojačanih žitarica. Iznenađujuće, nije ustanovljena povezanost između izloženosti sunčevim zrakama, koje su najpristupačniji izvor vitamina D za ljude.

Istraživači tvrde da trebaju provesti više istraživanja kako bi potvrdili svoje rezultate. Njihovo istraživanje nije prvo koje je uspjelo pokazati kako je unos vitamina D koristan za očuvanje zdravlja očiju. Smanjeni rizik od makularne degeneracije oka također je povezan s konzumacijom ribe i omega-3 masnih kiselina.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Archives of Ophthalmology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo