Vitamini i minerali smanjuju rizik od ekcema kod djece - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vitamini i minerali smanjuju rizik od ekcema kod djece

Povećani unos beta-karotena, vitamina E, folne kiseline i željeza može sniziti rizik od atopijskog dermatitisa kod mališana, pokazali su rezultati novog korejskog istraživanja.

Otkriveno je kako djeca s najvišim prosječnim unosom ova četiri nutrijenta imaju značajno niži rizik od atopijskog dermatitisa (oblik ekcema), od djece s najnižim prosječnim unosom, pokazali su nalazi objavljeni u European Journal of Clinical Nutrition.

kIstraživači s Kyung Hee sveučilišta iz Seoula proučavali su odnos unosa vitamina, minerala i odgovarajućih biomarkera s atopijskim dermatitisom.

Atopijski dermatitis karakteriziraju područja s izraženim svrbežom, crvenilom i perutanjem kože. Riječ je o jednom od prvih znakova alergije tijekom radnog djetinjstva koja je povezana sa zakašnjelim razvojem imunološkog sustava. Prema podacima američke Akademije dermatologa, atopijski dermatitis pogađa 10 do 20 posto svih beba. Kod gotovo polovice ove djece se između 5 i 15 godine života razvije ekcem.

U istraživanju je sudjelovalo 180 petogodišnjaka s atopijskim dermatitisom i 242 petogodišnjaka bez znakova bolesti.

Rezultati su pokazali da je rizik od atopijskog dermatitisa bio 56 posto niži kod djece s najvišim prosječnim unosom beta-karotena.

“Ovo otkriće sugerira da veći antioksidativni nutritivni status smanjuje rizik od atopijskog dermatitisa i da takvo smanjenje rizika ovisi o vrsti hranjivih sastojaka koje unosimo u organizam”, zaključili su znanstvenici.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo