Vježbanje i seks povisuju rizik srčanog udara - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vježbanje i seks povisuju rizik srčanog udara

Najnovijom analizom je ustanovljeno kako tjelesna aktivnost i seks mogu pogoršati rizik od srčanog udara. Međutim, kada je većina u pitanju, pojačani rizik nije značajan.

Tjelesna i seksualna aktivnost su okidači srčanog udara i nagle smrti, no taj se rizik javlja u kratkom razdoblju od sat ili dva, za vrijeme ili nakon aktivnosti”, objasnila je Jessica Paulus, profesorica medicine Sveučilišta Tufts, ujedno i voditeljica istraživanja.

Njen je tim analizirao deset prethodno provedenih studija koje su ustanovile rizik od srčanog udara i nagle smrti za vrijeme ili nakon vježbanja ili seksualnog odnosa.

  • Vježbanje je povećalo rizik od srčanog udara 3,5 puta, a rizik od smrti gotovo pet puta
  • seks je povećao rizik od srčanog udara 2,7 puta, a nije ustanovljena poveznica između seksa i nagle smrti.

Dok se povećanje rizika može činiti velikim, stvarni izgledi da se dogode problemi sa srcem su mali jer je inicijalni rizik nizak, tvrde stručnjaci. Tako će osobe koje inače treniraju ili vježbaju biti izložene manjem riziku od srčanog udara. Ove osobe također vode uredniji život i bolje se brinu o svom zdravlju, što znači da imaju zdravije navike.

“Kratko rečeno, tjelesni napor je mač s dvije oštrice. Dok s jedne strane štiti od bolesti srca i srčanog udara, može također blago povećati rizik od srčanih bolesti. Rizik je viši kod osoba koje povremeno vježbaju nego kod onih koji su redoviti vježbači”, komentirao je Barry Franklin, glasnogovornik Američke udruge za srce.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo