Zdravlje

Zdravlje

Vježbanjem joge pobijedite nuspojave terapije za rak dojke

“Prijelaz iz aktivne terapije u svakodnevicu može biti vrlo stresan, jer pacijenti više ne dobivaju istu razinu medicinske srkbi i pažnje. Učenje tehnika koje objedinjuju tijelo i um, poput joge, koje djeluju kao vještina za suočavanje s ovakvom situacijom, može učiniti taj prijelaz jednostavnijim”, zaključio je voditelj istraživanja Cohen.

Joga ujedinjuje tjelesne vježbe, vježbe disanja, tehnike opuštanja i meditaciju.

Joga je drevna istočna disciplina stara barem 5000 godina koja pomaže ljudima poboljšati fleksibilnost, cirkulaciju, disanje, ojačati mišiće cijelog tijela, lakše zaspati, sniziti krvni tlak, smršavjeti, naučiti nas koncentraciji, pa čak može i pomoći kod fibrilacije atrija. Ovom su popisu istraživači dodali i još jednu dobrobit koja bi mogla zanimati žene oboljele od raka dojke. Naime, joga se pokazala izvrsnim oruđem za pobjedu nad umorom uzrokovanim terapijom zračenjem te je poboljšala kvalitetu života vježbačica – za vrijeme i poslije liječenja.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta u Texasu koji su proučavali gotovo 200 žena sa stadijem 0-3 raka dojke koje su prolazile terapiju zračenjem. One su podijeljene u tri skupine: jedne su vježbale jogu tri puta tjedno po sat vremena kroz razdoblje od šest tjedana, druge su izvodile jednostavne vježbe istezanja, dok treće nisu nimalo vježbale. Ispitanice su istraživačima detaljno opisale u kojoj su mjeri zadovoljne kvalitetom svog života, koliko su umorne ili depresivne, kako spavaju te jesu li sposobne funkcionirati kao i inače.

Rezultati su pokazali kako se razina hormona stresa kortizola najviše smanjila kod vježbačica joge, što ima veliki značaj, s obzirom na to da stručnjaci povezuju povišenu razinu hormona stresa s gorim ishodima raka dojke. Žene koje su vježbale jogu također su se u manjoj mjeri osjećale umorno, bile su boljeg zdravlja i same su ocijenile kako bolje funkcioniraju do šest mjeseci nakon tretmana zračenja.

Smiju li trudnice vježbati jogu?

“Kombiniranje vještina uma i tijela, koje je dio joge, jasno imaju snažni potencijal pomoći pacijentima nositi se sa psihološkim i tjelesnim poteškoćama koje su povezane s liječenjem i životom nakon raka”, objasnio je Lorenzo Cohen, voditelj studije objavljene u časopisu Journal of Clinical Oncology.

“Prijelaz iz aktivne terapije u svakodnevicu može biti vrlo stresan, jer pacijenti više ne dobivaju istu razinu medicinske srkbi i pažnje. Učenje tehnika koje objedinjuju tijelo i um, poput joge, koje djeluju kao vještina za suočavanje s ovakvom situacijom, može učiniti taj prijelaz jednostavnijim”, zaključio je Cohen.

Ako se želite početi baviti jogom, a ne znate gdje početi, pogledajte neke od video vježba koje predstavlja Medical Yoga Center iz Zagreba: TV joga.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo