Zdravlje

Zdravlje

Za zdrave oči birajte ove namirnice!

Foto: Shutterstock

Ljudsko oko je nevjerojatno složen i profinjen organ pomoću kojeg prikupljamo informacije iz okoline svakodnevno, stoga mu je potrebna i zaštita. Zdrava i pravilna prehrana će vas zaštititi od bolesti oka i prorijediti vaše odlaske okulistu.

Nakon višesatnog gledanja u ekran osjećamo simptome tzv. kompjutorskog zamora očiju, koji uključuju žarenje, peckanje, otežano izoštravanje slike, “pijesak” u očima, crvenilo, pojačano suzenje ili suhoću očiju, glavobolju, itd… Ali nije samo gledanje u ekran opasno za zdravlje oka, potrebno ga je zaštiti i određenim namirnicama. O kojim se namirnicama radi, saznajte u nastavku teksta.

Vtamini i karotenoidi

Vitamin A najpoznatiji je “vitamin za oči” jer sudjeluje u stvaranju rodopsina, vidnog pigmenta koji se nalazi u očnoj mrežnici, a nužan je za prilagodbu oka na svjetlost slabijeg intenziteta odnosno polumrak i mrak. Dugotrajniji nedostatak vitamina A može izazvati takozvano noćno sljepilo.

Za vid su iznimno važni karotenoidi, najraširenija skupina prirodnih biljnih pigmenata. Napoznatiji među njima je beta-karoten koji se naziva provitaminom A zato što se u tijelu pretvara u retinol, njegov aktivni oblik. Među karotenoidima se ističu lutein i zeaksantin, antioksidansi koji su koncentrirani u očnoj mrežnici i leći, štiteći ih od oštećenja, pa tako i od nastanka mrene i makularne degeneracije. Koja namirnica sadrži najviše karotenoda? Mrkva, ali i ostalo voće i povrće poput kelja i špinata.

Bobičasto voće kao izvor antioksidanata

Jagode, maline i borovnice bogate su antioksidantima te na taj način sprječavaju procese starenja oka, kao što je pojava sive mrene. Barem jednom tjedno se počastite svježim bobičastim voćem i oči će vam biti zahvalne.

Omega – 3 masne kiseline

Omega – 3 masne kiseline koriste srcu i krvožilnom sustavu, a neke studije potvrđuju pozitivan učinak i na oči. Stoga dva do tri puta tjedno odaberite riblji meni. Najviše omega-3 masnih kiselina sadrže tuna i losos. Nije loša ideja niti uzimati dodatke prehrani koji sadrže ove esencijalne kiseline.

Jaja kao izvor proteina

Prvi obrok dana može se sastojati od jaja jer pomažu zdravlju vaših očiju. Jaja sadrže proteine koji su korisni za leću oka. Posebno je dobar žutanjak jer sprječava bolesti oka koje nastaju sa starenjem.   

Plave bobice zdravlja – borovnice

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo