Zaštitimo oko, naš najvrjedniji organ - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zaštitimo oko, naš najvrjedniji organ

Organ oka je dragocjen i vrlo osjetljiv, no samo malo brige je dovoljno za očuvanje njegova zdravlja. Ako do sada niste znali kako se brinuti o očima, donosimo vam par savjeta koje počnite koristiti već od danas.

Regularni pregledi: Kada ste posljednji put bili na pregledu? Ako je prošlo par godina, vrijeme vam je. Liječnici preporučuju pregled svakih pet godina. Ako započnete s pregledima u ranijoj dobi života, znajte da do 20. godine možete otkriti probleme kojima možete stati na kraj i spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje. Vid se mijenja s godinama i zato se preporučuje da nakon 40. godina života, pregled obavite svake tri godine, a nakon 65. svake druge godine.

Zaštitni faktor za oči: Naočale ne sprječavaju samo nastanak bora, nego i blokiraju štetne UV zrake koje mogu u velikoj mjeri utjecati na probleme. Kada kupujete naočale , svakako provjerite imaju li 100 postotnu zaštitu od UV zraka.

Kontaktne leće. Leće su odlične ako imate problema s vidom, no zahtijevaju odgovarajuću brigu. Držite ih u otopini za leće i uvijek pazite da njoj nije prošao rok trajanja. Prije nego ih stavljate u oko, dobro operite ruke. Naravno, zabranjeno ih je držati bilo gdje osim u odgovarajućoj posudi s tekućinom.

Vlažnost: Kako starimo, sve češće doživljavamo da su nam oči suhe. Suzni film se sastoji od tri sloja od kojih svaki sudjeluje u bitnim ulogama; od hidratacije i podmazivanja očne površine, ispiranja prašine i drugih ostataka iz oka do sprječavanja ulaska i širenja mikroorganizama. Budući da se suho oko ne može izliječiti, bitno je olakšati postojeće simptome te spriječiti daljnje pogoršanje. Osnovu terapije čine umjetne suze koje nadomještaju nedostatke prirodnih suza. Također, klimatizacija i ventilacija mogu sušiti oko.

Prestanite pušiti: Treba vam još jedan razlog kako biste prestali? Pa evo ga: Duhanski dim nadražuje i pojačava simptome suhog oka, koji se često pojavljuje i kod žena nakon menopauze. Pušenje također povećava rizik od ozbiljnog gubitka vida kod osoba s drugim očnim bolestima. Pušači imaju dvostruko veći rizik za pojavu mrene od nepušača.

Za kraj, razgovarajte s članovima obitelji, bolesti oka često su nasljedne. Vježbajte i jedite zdravo, redovito vršite kontrole.

A. A.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo