Zdravlje

Zdravlje

Zaštitite se od UV zračenja i spriječite rak kože

Ljetnih smo mjeseci osvješteniji o opasnostima koje prijete našoj koži više nego ikad, no ova lampica bi trebala biti upaljena iznad naše glave tijekom cijele godine!

Spriječavanje nastanka zloćudnih tumora kože važan je zadatak liječnika, a samopregledom kože možete sami učiniti mnogo za svoje zdravlje

Osobe koje provode puno vremena na otvorenome ili one koje po tijel imaju više od 50 madeža trebale bi redovito izvoditi ovakvu vrstu pregleda, s obzirom da se učinak UV zraka akumulira i kasnije “dolazi na naplatu”. Opasnost od tumora kože počinje u djetinjstvu pri izlaganju suncu i zato je važno:

  • izbjegavati boravak na otvorenom od 10 do 17 sati,
  • nositi zaštitnu odjeću i naočale,
  • koristiti zaštitne kreme i ostala zaštitna sredstva,
  • odstranjivati sumnjive kožne lezije,
  • poticati mjere prihvatljivog ponašanja i umjerenog izlaganja prirodnom i umjetnom UV zračenju cjelokupnog stanovništva, a naročito djece, u svrhu:

1. smanjenja rizika pojave raka kože u kasnijoj životnoj dobi,
2. smanjenja oštećenja vida,
3. smanjenja oštećenja imunološkog sustava,
4. poboljšanja kvalitete života,
5. reduciranja troškova liječenja,
6. produljenja očekivanog trajanja života
7. zaštitite ozonskog omotača, koji je zadnjih deset godina sve tanji upravo zahvaljujući ljudskoj djelatnosti.

Prema procjenama znanstvenika, svaki postotak oštećenja ozonskog omotača izaziva dodatnih tisuću slučajeva raka kože godišnje te sljepoću stotina tisuća ljudi širom svijeta.

Izlaganje UV zrakama, naročito kod osoba svijetlije puti, dovodi do porasta oštećenja kože (fotooštećenja), koja se manifestiraju prijevremenim starenjem kože ili kao rak kože. Skreće se pozornost na štetnost tzv. rekreativnog sunčanja – intenzivnog izlaganja suncu u kratkom vremenskom razdoblju, npr. tijekom kratkog godišnjeg odmora.

Zaštitite se samopregledom

Prema istraživanjima, oko 56 posto kožnih tumora otkrije se tijekom dermatološkog pregleda čitave kože. Vrlo malen broj melanoma koje otkrivaju sami pacijenti. Redovito pregledavajte kožu cijelog tijela kako biste mogli zamijetiti promjenu veličine, boje, oblika postojećih lezija ili pak pojavu novih.

Kod pregleda kože zamolite nekog da vam pomogne pregledati dijelove tijela koji su vam vizualno nedostupni – leđa, stražnje dijelove ruku i nogu, vlasište. Obratite pažnju i na prostore između prstiju, na dlanove i tabane te imajte na umu da melanom može nastati i ispod nokta, a rijetko i na različitim sluznicama (npr. usne šupljine ili spolovila).

Po potrebi se poslužite zrcalom ili fotografirajte madeže koje pratite. Više savjeta o samopregledu kože pročitajte u članku: Kako pobijediti rak kože samopregledom

UV zrake

UVA zrake čine 95 posto UV zračenja koje dopire do Zemlje i prolaze kroz oblake, staklo i epidermu.

Za razliku od UVB zraka, bezbolne su i vrlo duboko prodiru u kožu sve do stanica derme. Stvaraju slobodne radikale, dugoročno gledano mogu promijeniti stanice i uzrokuju fotostarenje, alergije, poremećaj pigmentacije i rak kože

UVB zrake čine pet posto UV zračenja koje dopire do Zemlje. Visokoenergetske su i ne prodiru kroz oblake i staklo, ali prolaze kroz epidermu i odgovorne su za preplanulost, ali i za opekline, alergijske reakcije i rak kože.

Postoji i treća vrsta UV zraka (UVC), no one ne mogu prodrijeti kroz zemljinu atmosferu.

Maligni melanom je najzloćudniji tumor kože i sluznica. Nastaje malignom preobrazbom melanocita bazalnog sloja našeg epiderma i za njegov nastanak najvažniji su okolišni čimbenici, odnosno UV zračenje i genetska komponenta.

U 50 posto slučajeva razvija se na klinički nepromijenjenoj koži, a u 35-50 posto slučajeva zloćudnih melanoma nastaje preobrazbom madeža na našoj koži. U cijelom svijetu u porastu je i broj slučajeva oboljelih od melanoma, ali i broj smrtnosti od melanoma.

Ako imate više od 50 madeža po svom tijelu, znajte kako ste najugroženiji za razvijanje ove zloćudne bolesti te morate posvetiti više pažnje zaštiti od sunčevih zraka. Redovito se javljajte dermatologu zbog pregleda kože, ali i sami kod kuće obavljajte ovu života vrijednu pretragu.

K. Horvat/Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo