Zdravlje

Zdravlje

Zašto baš nikada ne biste trebali sjediti u mokrom kupaćem kostimu?

Nakon kupanja uvijek se presvucite u suh kupaći kostim, vagina će vam biti jako zahvalna

Iako smo tijekom ljetnih vrućina skloni odmahnuti rukom u stilu ‘vruće je, brzo ćemo se posušiti’, ostanak u mokrim kupaćim kostimima doista često uzrokuje neugodne probleme u rasponu od gljivičnih infekcija do bolnih infekcija mokraćnog sustava. 

Kvasci i bakterije bujaju na vlažnim, tamnim mjestima, poput mokrog kupaćeg kostima ili mokre odjeće za vježbanje, rekla je Alyssa Dweck, s Medicinskog fakulteta Mount Sinai za The Huffington Post.

Savršena kombinacija za bakterije

Unutrašnjost mokrog kupaćeg kostima je i topla i vlažna, pa je zapravo idealno mjesto za leglo bakterija. Kada je u vodi, materijal za kupaći kostim ima tendenciju upijanja raznih kemikalija i bakterija koje postoje u bazenima ili moru. Ali kada izađete iz vode, vaši intimni dijelovi ostaju zatvoreni, zajedno sa svime time. To može poremetiti ravnotežu zdravih bakterija u vagini ili unijeti štetne bakterije u uretru, te tako dovesti do niza bolesti, uključujući vaginitis i infekcije mokraćnog sustava (IMS).

Dolazi ljeto, čuvajte se neugodne upale mjehura

Znakovi koji ukazuju na problem
Promjene u vaginalnom iscjetku, uključujući neugodan miris ili sivkastu boju, te svrbež, oteklina ili bol mogu signalizirati bakterijski vaginitis. Simptomi IMS-a uključuju snažne i uporne nagone za mokrenjem, osjećaj pečenja tijekom mokrenja, bol u zdjelici i zamućen urin.

Što učiniti?
Ako osjećate simptome bakterijskog vaginitisa, svakako se obratite liječniku kako bi vam dao pravu terapiju. Uz to, Dweck predlaže da pijete puno tekućine i konzumirate sok ili dodatke prehrani od brusnice.

Plodno tlo za gljivične infekcije

Budući da se gljivice razmnožavaju u toplim i vlažnim okruženjima, mokri donji dio kupaćeg kostima može uzrokovati gljivične infekcije kod žena, osobito onih koje pate od ponavljajućih gljivičnih infekcija. Bakterije koje se množe u mokrim kupaćim kostimima mogu uzrokovati prekomjerni rast stanica kvasca u vagini ili vulvi. To može dovesti do nekih prilično neugodnih simptoma, uključujući peckanje, bol i iscjedak.

Znakovi koji ukazuju na problem
Jak svrbež (vanjski ili unutarnji) te bijeli, sirasti iscjedak. Žene koje imaju dijabetes ili koje su na određenim lijekovima koji potiskuju imunološki sustav, prema Dweck, sklonije su gljivičnim infekcijama.

Što učiniti?
Dweck predlaže kupnju lijekova i vaginalnih krema protiv gljivica, koje se mogu dobiti i bez recepta. Ako se gljivična infekcija ne riješi tim putem, svakako se treba obratiti liječniku.

Razvoj osipa koji svrbi

Čuli ste za atletsko stopalo, zar ne? Pa, sjedenje u mokrom kupaćem kostimu može izazvati vrlo sličnu infekciju oko vaših genitalija poznatu kao “svrbež”. Ako nosite mokar kupaći kostim i slučajno dođete u kontakt s vrstom gljivica sličnih plijesni poznatih kao dermatofiti, budite svjesni da se one mogu proširiti na kožu vaših genitalija, unutarnje strane bedara i stražnjice, kaću iz Američke akademije obiteljskih liječnika i klinike Mayo. Ova izraslina dovodi do crvenih osipa koji svrbe i mogu rasti u obliku prstena.

Vrlo je slično gljivičnoj infekciji u vagini jer su obje uzrokovane gljivicama, iako se radi o malo drugačijem soju gljivica, kaže Dweck.

Važnost vaginalne flore tijekom svih životnih razdoblja žene

Znakovi koji ukazuju na problem
Simptomi svrbeža uključuju osip oko nabora gornjeg dijela bedara i pukotine na genitalnom području. Crvene, uzdignute i ljuskave mrlje ponekad mogu curiti s tekućinom i uzrokovati svrbež. Osip se čini crvenijim izvana i boje kože prema sredini.

Što učiniti?
Dweck preporučuje korištenje kreme ili pudera protiv gljivica koji se može kupiti u slobodnoj prodaji posebno za područje genitalija. U težim slučajevima potrebni su proizvodi protiv gljivica koje može prepisati jedino liječnik. 

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo