Zašto baš vas uvijek uhvati prehlada? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zašto baš vas uvijek uhvati prehlada?

Iako obična prehlada traje tek oko četiri dana, neprestana borba s nosom, kihanjem, kašljenjem, može nam uništiti koncentraciju, zbog nje se ne možemo odmoriti kako treba, a i jednostavno postane – naporna.

Na svijetu je poznato oko 200 virusa koji uzroku prehladu, a kada jedan virus prebolimo – organizam postaje imun na njega. No, ako ste baš toliko loše sreće, tijekom zime pokupit ćete i više od dvije prehlade, što je prosjek za zdravu odraslu osobu.

No, vjerujemo da poznajete i onu jednu osobu na poslu koja se nikada ne razboli unatoč tome što ostatak ureda šmrca i kiše, pa se pitate koja je njihova tajna?

Utječe li raznolik društveni život na prehladu?

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Carnegie Mellon željelo je istražiti smanjuje li bogati društveni život rizik od prehlada. Ispitanici su trebali popisati s koliko osoba se druže barem jednom u dva tjedna, te definirati o kojoj se kategoriji osoba radi – o bračnom paru, roditeljima, susjedima, kolegama s posla ili slično. Nakon toga su dobili rinovirus, najčešći uzročnik prehlada, kojeg su trebali nakapati u nos. Istraživanje je pokazalo kako samo 35 posto osoba koje kontaktiraju s barem šest različitih tipova osoba su razvili prehladu, dok se kod onih osoba koje imaju samo tri ili četiri kategorija različite kategorije prijatelja, se razvila u 62 posto slučajeva.

Zašto se baš vi uvijek razbolite?

Još uvijek nije točno dokazano zašto različitost naših prijatelja utječe na to kako se naš organizam bori s virusima koji uzrokuju prehladu, no vodeći znanstvenik iz navedenog istraživanja, psiholog Sheldon Cohen, smatra da nam raznolik društveni život i puno prijatelja utječu na pozitivne osjećaje i stavove, te da se čak i tako borimo protiv virusa.

No, osim društvenog života postoji još nekoliko razloga zašto ste baš vi uvijek na meti virusa prehlada:

  • Prvi razlog je slab ili oslabljeni imunitet. O našem imunitetu ovisi niz čimbenika, a jedan od njih je i zdrav način života. Osim što bi trebali barem tri puta tjedno vježbati, također je važno zdravo se hraniti, a to možete ako u svoju svakodnevnu prehranu uključite voće i povrće, odnosno one namirnice koje su izvor vitamina i minerala. Za bolji imunitet uzimajte i dodatke vitamina, poput vitamina C koji se nalazi i u citrusnom voću, narančama, limunu i grejpu. 

  • Također, na imunitet utječe i stres, a rijetki su oni koji se s njim svaki dan ne susreću. Za borbu sa stresom važno je planiranje i kontrola, odnosno važno je da si isplanirate barem tri večeri u tjednu koji će biti samo za vas i uživanje!

  • Rijetko pranje ruku također može biti uzrok prehlade. Kada je netko, na primjer, bolestan u uredu, tipkovnica, kvaka ili bilo što drugo što oni dotaknu ili na što kihnu, postaje okupljalište bakterija koje možete pokupiti i zatim prenijeti na lice. Ako sjedite pred računalom, vjerujemo da vam je često ruka na licu dok s drugom klikate na računalni miš i baš zbog toga je važno da redovito perete ruke!

  • Čak i ako je virus prehlade u zraku, možete ga pokupiti ako je vaš imunitet oslabljen, no na to nažalost – ne možete previše utjecati. Jedino što možete napraviti je izbjegavati provođenje dužeg vremena u zatvorenom prostoru s prehlađenom osobom.

  • Naspavajte se! Nemojte dopustiti da vam stres i posao ne daju spavati – melatonin, odnosno hormon mraka, također utječe na jačanje našeg imuniteta koji vam je prijeko potreban za borbu protiv običnih prehlada.   

Pogledajte znate li prepoznati razliku između alergije, prehlade i gripe, te saznajte kojim se namirnicama trebate opskrbiti kako bi zaštitili svoj imunitet!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo