Zdravlje

Zdravlje

Zašto dolazi do unutarnjeg krvarenja? Naučite prepoznati glavne simptome

Shutterstock

Jednaki se simptomi mogu javljati bez obzira gdje je došlo do krvarenja.

Uobičajeni simptomi su maglica u glavi, bol, poteškoće s disanjem i ubrzano kucanje srca. Iako se mogu javiti isti simptomi bez obzira na mjesto krvarenja, ponekad treba obratiti pažnju i na one koji će upravo otkriti gdje je krvarenje, na primjer modrice na mjestu trbuha, ako se krvarenje dogodilo na tom mjestu. Bez hitnog tretmana kod liječnika, komplikacije mogu biti i opasne po život. Može se raditi o jakom ili slabom krvarenju, bez ili sa simptomima koji mogu voditi i do gubitka svijesti. Na žalost, ponekad se stanje ne može odmah primijetiti pa je dobro poznavati sve simptome.

Kod unutarnjeg krvarenja količina krvi ne mora uvijek odražavati stvarno stanje stvari. Velike količine krvi se mogu nakupljati negdje u tijelu prije nego se simptomi ili komplikacije jave. Suprotno tome, čak i malo krvarenje na području mozga može se otkriti jakim simptomima ili čak smrtnim ishodom.

Što može uzrokovati unutarnje krvarenje?

Neki od potencijalnih uzroka mogu biti trauma poput ozljede, razne vrste fraktura, aneurizma, poremećaji krvarenja i lijekovi za razrjeđivanje krvi…

Koji se simptomi najčešće javljaju?

Važno je zapamtiti da količina krvarenja ne mora odgovarati simptomima, u slučaju traume i ranog javljanja simptoma ne znači da je osoba sigurna. Nekada, na primjer u slučaju nesreće s automobilom, mogu biti oštećeni jetra ili slezena, a to će se primijetiti i do nekoliko sati nakon nesreće.

Simptomi koji mogu ukazivati na unutarnje krvarenje mogu biti:

1. Opća slabost

Uz jaki gubitak krvi, maglica u glavi i slabost su česti simptom. Ponekad će se ovaj simptom javiti samo kada osoba pokuša ustati.

Ovi simptomi otkrivaju da bol u trbuhu nije ‘normalna’: Ako ih i vi imate, odmah kod liječnika!

2. Bol

Bol je čest simptom unutarnjeg krvarenja. Jaka bol u trbuhu, ili jaka glavobolja se uvijem moraju provjeriti od strane liječnika. Ponekad može bol biti lokalizirana i javiti se samo na mjestu krvarenja. Ako se radi na primjer o krvarenju u trbuhu, lokacija boli ne mora odgovarati toj lokaciji, pa se često može javiti i u ramenu.

3. Kratkoća daha

Osjećaj da ne možete potpuno udahnuti zrak može biti simptom krvarenja bilo gdje u tijelu. Uz gubitak krvi, manje je crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik tkivu pa to može biti uzrok poteškoća s disanjem. Povezano je naravno i s krvarenjem u prsima, ili kada nakupljena krv u abdomenu pritišće dijafragmu i tako sprečava prolazak zraka u pluća.

4. Bol u prsima ili ramenima

Krvarenje u prsa može izazvati bol u njima, a krvarenje u prsima ili abdomenu može uzrokovati bol u ramenima. Bol u prsima se može javiti ako se krvarenje događa na bilo kojem dijelu tijela radi smanjenog protoka kisika do srca.

5. Trnci u rukama i nogama

Ovaj je osjećaj vrlo čest kod unutarnjeg krvarenja te donosi nekoliko komplikacija, ali i objašnjenja. Uz gubitak krvi, tijelo će „usporiti“ cirkulaciju do ekstremiteta, i tako smanjiti dotok krvi vitalnim strukturama poput mozga i srca. Unutarnje krvarenje može uzrokovati i hiperventilaciju i radi boli i radi pokušaja da se poveća dotok kisika ostatku tijela. Upravo to može uzrokovati ove simptome.

Naš mozak je razmažen, zahtjevan, bezgraničan… 10 nevjerojatnih činjenica o mozgu

6. Problemi s vidom i ostale neurološke komplikacije

Promjene vezane za vid, a povezane s maglicom u glavi, mogu biti posljedica unutarnjeg krvarenja. Promjene poput duplog vida, slabosti ili utrnulosti jedne strane tijela, glavobolje ili gubitka koordinacije mogu biti simptomi krvarenja u mozgu.

7. Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje su vrlo česti kada je u pitanju unutarnje krvarenje, i može se javiti radi gubitka krvi i boli, ili biti povezani s krvarenjem u probavnom traktu ili mozgu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo