Zdravlje

Zdravlje

Zašto je brak dobar za muškarce?

Istraživači već dulje vrijeme tvrde kako brak smanjuje nepoželjno i agresivno ponašanje kod muškaraca, međutim, do sada se nisu mogli složiti je li za to odgovoran sam brak ili su antisocijalni muškarci skloniji ženidbi.

Stručnjaci Sveučilišta Michigan ponudili su upravo ovaj odgovor: riječ je o kombinaciji obje pojave!

U istraživanju objavljenom u časopisu Archives of General Psychiatry američki stručnjaci tvrde kako su manje antisocijalni muškarci skloniji ženidbi, no jednom kada kažu sudbonosno “da”, brak dodatno inhibira bilo kakvo antisocijalno ponašanje.

“Naši rezultati upućuju na to kako je smanjena stopa antisocijalnog ponašanja kod oženjenih muškaraca složenija nego li smo prethodno mislili. Brak je općenito dobar za muškarce, barem u pogledu smanjenja antisocijalnog ponašanja, no podaci također upućuju na to da nije slučajno tko se ženi”, objasnila je Alexandra Burt, voditeljica istraživanja.

Njen je tim do ovog zaključka došao nakon što je analizirao podatke gotovo 300 parova blizanaca, koji su procijenjeni sa 17, 20, 24 i 29 godina.

Muškarci s manjom razinom antisocijalnog ponašanja u 17. i 20. godini su se u većoj mjeri oženili do 29. Jednom kada su stupili u brak, stopa antisocijalnog ponašanja se smanjila još više. Uspoređujući jednojajčane blizance od kojih se jedan oženio, a drugi nije, onaj oženjeni je pokazivao manje znakova antisocijalnog ponašanja od neoženjenog brata.

Istraživači ističu kako sam po sebi brak ne inhibira nepoželjno ponašanje, nego predstavlja marker za druge faktore, kao što su društveno povezivanje i manje vremena koje se provodi uz delikventne kolege i vršnjake.

Kvaliteta braka je također bila bitna u ovom istraživanju jer je učinak braka na antisocijalno ponašanje bio jači ukoliko je bilo riječ o boljem braku.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo