Zašto je COVID-19 posebno opasan za osobe koje koriste droge? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zašto je COVID-19 posebno opasan za osobe koje koriste droge?

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca.

Ove godine, se  želi upozoriti cjelokupnu javnost na rizike konzumacije psihoaktivnih sredstava i razvoja ovisnosti u kontekstu pandemije COVID-19 kako bi potaknula osvještavanje problematike zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti.

Europa je, pokazuju istraživanja, u vrijeme pandemije suočena ne samo s promjenama na tržištu droga, već i vrsti sredstava ovisnosti koja se konzumiraju, kao i učestalosti konzumacije. Također svjedočimo i smanjenom opsegu djelovanja organizacija koje se bave prevencijom, rehabilitacijom i resocijalizacijom ovisnika i ovisnica. Istraživanje Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti (EMCDDA, 2020), ukazuje na smanjenje broja zapljena na granicama, što može biti zbog njihova zatvaranja, ali i promjene fokusa osoba zaduženih za sigurnost s krijumčarenja droga na druge oblike kontrole sigurnosti i javnozdravstvene zaštite. Na maloprodajnoj razini prevladavaju beskontaktne trgovine drogom, što je jedan od načina prilagodbe tržišta postojećoj situaciji. Isto istraživanje navodi da se smanjila dostupnost nekih ilegalnih tvari (npr. heroina, MDMA, amfetamina, kokaina), što je, čini se, rezultiralo većom uporabom dopuštenih, legalnih psihoaktivnih sredstava (npr. alkohola i nekih lijekova) koja se sad konzumiraju u kombinaciji s ilegalnim drogama. Uporaba kanabisa najmanje je promijenjena uslijed pandemije. Što se tiče pružatelja socijalnih usluga u polju suzbijanja ovisnosti, za vrijeme lockdowna mnoge su organizacije bile zatvorene za korisnike ili nisu primale nove klijente, a postojeće usluge su se pružale u manjem broju te su značajno modificirane. Istraživanje Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti otkriva još zabrinjavajućih podataka.

Zašto je COVID-19 posebno opasan za osobe koje koriste droge?

Zato što oni negativno djeluju na zdravlje pluća i srca te su te osobe podložnije razvoju bolesti COVID-19, koja može za njih biti i puno opasnija. Osobe koje imaju poremećaj uporabe opioida također su u rizičnoj skupini kada su u pitanju bolesti dišnog sustava. Oni djeluju tako da usporavaju disanje, što ne povećava samo rizik za fatalnim predoziranjem već može ozbiljno smanjiti dotok kisika u krv. Kako niti stanice u mozgu ne funkcioniraju bez kisika, posebno opasno može biti i za mozak.

60 posto adolescenata prima seksualno sugestivan sadržaj putem poruka, fotografija ili videa

Postoje li drugi rizici za osobe ovisne o psihoaktivnim tvarima?

Pristup liječenju može biti ograničen usred pandemije, pa osobe koje se bore s ovisnošću možda neće biti u mogućnosti primiti njegu kada im je potrebna. Ako će bolnice biti maksimalno popunjene, moguće je da će osobe koje su ovisne doživjeti još veće prepreke nego inače kako bi se kod njih tretirao COVID-19.

Kako pomoći bliskoj osobi koja je ovisna ili se u pandemiji liječi od ovisnosti?

Nikome nije lako nositi se sa stresom vezanim uz infekciju koronavirusom, promjena rutina i distanciranje ipak može biti vrlo teško iskustvo za osobe koje su ovisne ili se liječe. Oni koji se liječe mogu se suočiti s povećanom željom za supstancom i tako riskirati sve što su postigli.

Ako poznajte nekoga tko je u procesu liječenja, možda je vrijeme da mu se obratite, provjerite kako je i podsjetite ih da vam je stalo.

Možete potaknuti osobu da se služi provjerenim strategijama kako bi se smanjio osjećaj straha i stresa, anksioznosti, depresije i teških emocija. Ako netko koga volite primjetno koristi veće količine supstanci ili izbjegava posjete stručnjaku, pomozite mu da se poveže s nekim tko će mu biti podrška. Mnogo je izvora na internetu kojima se može poslužiti.

Mentalni poremećaji koji mogu biti posljedica pandemije koronavirusa – od PTSP-a do depresije i ovisnosti

Udruga „Vida“ je za svoje korisnike, kao i za sve koji se prvi puta javljaju s problemom konzumacije psihoaktivnih sredstava, vlastite ili u obitelji, otvorena na adresi Slogin kula 12, od 10:00 do 14:00 sati svaki dan uz propisane epidemiološke mjere (maska, obavezna dezinfekcija ruku i mjerenje temperature na ulazu u Udrugu). Trenutno radimo na širenju naših online usluga za facilitiranje oporavka i ostalih stručnih intervencija koje trebaju našim korisnicima, stoga vas pozivamo da posjetite našu stranicu www.droga-online.com.hr ili nam se javite putem maila udrugavida.rijeka@gmail.com.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo