Zdravlje

Zdravlje

Zašto je kašalj najgori noću? Postoje dva glavna razloga

Shutterstock

Jak i uporan kašalj često postane još neugodniji tijekom noći, baš kada ste se konačno planirali odmoriti i skupiti nešto snage za novi dan.

Svaki će stručnjak preporučiti puno tekućine, vitamina i odmora jednom kad kašalj napadne, ali ponekad se najteže odmoriti, stoji u rezultatima studije objavljene u Europskom magazinu psihologije.

Scenarij vam je sigurno poznat -legnete u krevet, pokrijete se dekicom, zatvorite oči i – kašalj postane nesnosan.

Gravitacija 

Prema stručnjacima ovo je glavni razlog jakog noćnog kašlja. “Kada legnete u krevet sadržaj (sekret) se automatski slijeva niz grlo”, pojasnio je dr. Mitchell Blass iz Atlante. Najbolji bi savjet bio da spavate na povišenom – stavite ispod glave još jedan jastuk i to će spriječiti izlijevanje sekreta u grlo.

Sezona je viroza, a ovo voće i povrće pomoći će u prevenciji

Suhi zrak

Suhi zrak može dodatno iritirati nos i grlo te tako pogoršati kašalj. Najbolje što možete učiniti jest u sobu staviti ovlaživač zraka s kojim je potrebno pravilno rukovati.  “Ovi aparati nisu uvijek sigurni pa na primjer ako stavite vodu u njega koja nije sterilna, virusi i bakterije će stalno kolati zrakom, a komplikacije su zadnje što bolesnoj osobi treba. Mnogi smrtni slučajevi su posljedica upale pluća koja je nastala kao komplikacija prehlade.”, napominje dr. Blass.

Kako si pomoći kod noćnog kašlja?

Iako je kašalj važan za oporavak organizma od prehlade jer čisti dišne putove, ponekad on ostaje dugo nakon prehlade… Ako vam se čini da ne možete prestati kašljati kada je vrijeme za spavanje, probajte s ovim trikovima:

  • Prije odlaska u krevet konzumirajte puno tekućine
  • Uzmite bombon ili pastilu tražite sirup od liječnika
  • Ako kašalj ne prestaje ni nakon 7 dana, javite se liječniku. 

Čarobna juha – pomaže kod mršavljenja, a njen glavni sastojak odličan je za zdravlje

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo