Zdravlje

Zdravlje

Zašto je ručak za radnim stolom loš za zdravlje?

Oko polovine zaposlenih ljudi jede svoj ručak za radnim stolom, pri tom ne ustajući od računala za kojim sjede cijeli dan. Ako ste i vi jedan od njih, pogledajte zašto biste s tom navikom trebali odmah prestati.

Osim što vam tipkovnica može, a obično često i nastrada od svih ostataka hrane koju jedete dok radite, pogledajte važnije razloge zašto biste za ručak ipak trebali ustati od računala i objedovati negdje drugo.

1. Prevenirat ćete “potajno” debljanje

Istraživanja su pokazala da čovjek unese veći broj kalorija ako sjedi za stolom za kojim sjedi i radi cijeli dan. Osim toga, tu je i čimbenik cjelodnevnoga sjedenja. Izađite, prošetajte, pojedite ručak na otvorenome. Uskoro ćete vidjeti kako ne samo da imate više energije nego ste i produktivniji.

2. Više će te voljeti kolege

Općenito ozračje na poslu bit će bolje i opuštenije ako jedete s kolegama. Dobrobiti socijalizacije slične su onima od vježbanja. Naime, vaš krvni tlak će se unormaliti, stres se može minimizirati, a vi ćete se osjećati sretnije i tako pridonijeti sveukupnoj atmosferi.

3. Bit ćete efikasniji na poslu

Nađite vremena dovoljno da ustanete sa svoga radnoga mjesta. Ako ostajete sjediti kako biste eventualno radili dok jedete, vjerojatno to vrijeme više provedete na društvenim mrežama nego što stvarno radite kako biste nešto stigli prije deadlinea. Ako baš nemate vremena za otići na ručak ili ispred ureda na svjež zrak, bitno je objedovati u miru bilo gdje drugo. Vidjet ćete kako s ovim malim savjetima postajete produktivniji.

Evo kako vas uredski posao ubija iz dana u dan!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo