Zdravlje

Zdravlje

Zašto osjećate umor nakon spavanja i kako vam društvene mreže troše energiju?

Mnogi od nas bore se sa dnevnim količinama energije. Umjesto pravilne prehrane i treninga unosimo visoke doze kofeina i šećera.

Kako biste cijeli dan uspjeli održati visoke razine energije potrebno je napraviti neke promjene u životu. Zato vam donosimo 5 stvari koje trebate znati o radnjama koje vam troše energije te načine kako ju vratiti.

1. Alergije vam cijede snagu

Osobe s peludnom alergijom često se osjećaju tromo i umorno.

Provodite toliko vremena pokušavajući disati da nemate energije za ništa drugo, kaže Neeta Ogden, alergičarka iz New Yorka.

Zbog zaštopanih sinusa i nemogućnosti disanja oboljeli od alergija vrlo teško spavaju te se bude umorni. Nedostatak sna čini nas umornima i slabima cijeli naredni dan. Trebali biste se savjetovati s liječnikom da vam prepiše sprejevi i lijekove koji će pomoći očistiti sinusne kanale kako biste mogli uživati u spavanju, a drugi dan biti dovoljno odmorni.

2. Osjećate se umorno i nakon cijele noći sna

Brojni ljudi boluju od apneje, poremećaja koji uzrokuje plitko disanje ili prekide disanja za vrijeme spavanja. Ako ste među njima možete imati osjećaj da ste u “magli” kada se probudite unatoč tome što ste spavali 7-8 sati. Popričajte s liječnikom opće prakse kako bi vam preporučio preglede koji bi mogli ukazati na apneju. Oni koji boluju od slabijeg oblika poremećaja mogu se liječiti promjena života, odnosno gubitkom kilograma ili izbjegavanjem alkohola prije spavanja. Teži slučajevi se ipak liječe stalnim pozitivnim tlakom dišnih putova (CPAP) koji osigurava neprekidan protok zraka kako bi se otvorili dišni putevi.

3. Unosite li dovoljno vitamina D

Istraživanja pokazuju kako upravo ovaj vitamin pomaže kod održavanja tjelesne energije. Vitamin D pomaže u reguliranju metabolizma i izlučivanja inzulina,a oba utječu na razine energije u tijelu. Ako se osjećate slabo i umorno, pogotovo zimi, savjetujte se s liječnikom da to nije zbog nedostatka vitamina. Unosom ribe, jaja i mlijeka možete povećati vitamine, a postoje i brojni dodatci koje vam liječnik može preporučiti.

4. Korištenje društvenih mreža troši energiju

Postoje dva razloga zbog kojih stalno korištenje društvenih mreža može cijediti vašu energiju.

Kada gledate uređene slike na Facebooku, osjećate se loše jer vaš život nije toliko savršen. Također, postoje brojne tužne vijesti i objave koje vas čine negativnima i žalosnima, kaže dr. sc. Brian Primack, ravnatelj Centra za istraživanje medija, tehnologije i zdravlja na Sveučilištu u Pittsburghu

Raspoloženje je vrlo usko povezano sa zalihama svakodnevne energije. Osjećate li se loše nećete biti u stanju obavljati sve obaveze spremno i koncentrirano. Koristite društvene mreže za razgovor s pravim prijateljima ili za povezivanje sa onim starim. To daje dodatnu snagu.

5. Brzi podizači

Uzmite mali odmor: Ustanite, rastegnite se ili pogledajte smiješan video.

Kratko prošećite: Studija objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology otkrila je kako 10 minuta hoda može imati revitalizirajući učinak, povećavajući energiju za najmanje dva naredna sata

Uzmite žvakaću gumu: Istraživanje u Velikoj Britaniji, 2015. godine, pokazalo se kako žvakanje održava budnost i koncentraciju te protok krvi.

Što su to miogeloze i kako ih liječiti?

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo