Zdravlje

Zdravlje

Zašto rak ubija više muškaraca nego žena?

Američki su istraživači proučavali 36 vrsta raka kako bi pokušali dokučiti postoje li razlike u preživljavanju ovisno o spolu.

Ustanovili su kako rak pluća i bronha, debelog crijeva i rektuma, gušterače, jetre, intraheptalnog žučnog voda i leukemije ubijaju više muškaraca nego žena i sveukupno su bili odgovorni za najveće stope smrtnosti.

Na svaku ženu koja umre zbog raka pluća i bronha umru 2,31 muškarca, dok omjer stope smrtnosti raka debelog crijeva i rektuma između muškaraca i žena iznosi 1,42:1, za rak gušterače 1,37:1, za leukemiju 1,75:1 i rak jetre i intraheptalnog žučnog voda 2,23:1.

Omjer između muškaraca i žena kada je u pitanju stopa smrtnosti zbog raka usnica iznosi 5,51:1; omjer stope smrtnosti zbog raka mjehura iznosi 3,36:1, a omjer smrtnosti zbog raka larinska je 5:37:1.

“Naše istraživanje upućuje kako je glavni faktor u pozadini veće pojave smrti zbog raka u muškaraca upravo veća učestalost dijagnoze raka, a ne lošeg izgleda preživljavanja jednom kada se rak pojavi.

Ako možemo ustanoviti uzroke ovih razlika u pojavi raka između spolova, tada možemo poduzeti preventivne mjere kako bismo smanjili teret raka i kod muškaraca i kod žena”, objasnio je dr. Michael Cook iz Odsjeka za epidemiologiju raka i genetiku Nacionalnog instituta za rak.

Studija je objavljena u časopisu Američke udruge za istraživanje raka Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

K. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo