Zašto rane nije dovoljno sušiti na zraku kako su nas bake učile - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zašto rane nije dovoljno sušiti na zraku kako su nas bake učile

Od davnina bake su nas učile da je rane najbolje sušiti na zraku, no u to vrijeme one nisu imale drugog izbora. Nedavna istraživanja pokazuju da većina majki ogrebotine zadobivene uslijed igre suši na zraku unatoč dostupnim sredstvima za njihovo ubrzano i sigurno zacjeljivanje, riskirajući tako komplikacije uzrokovane množenjem bakterija u rani.

Ljudska koža je po svojoj prirodi puna različitih bakterija na površinskom sloju koje nam u normalnim okolnostima ne čine problem. No kad se na koži pojavi oštećenje poput najobičnije ogrebotine ili opekline, bakterije imaju otvoren put do unutrašnjosti i čak u ne tako rijetkim slučajevima mogu uzrokovati i ozbiljnije komplikacije.

Djeca su svakodnevno podložna ogrebotinama uslijed igre, opekline od pegle mladim majkama su jako poznata situacija, prištići nakon istiskivanja akni tinejdžerima su noćna mora, a najobičniji upaljeni korijen dlake nakon depilacije može biti vrlo neugodan. Sve to može postati i opsežniji problem ukoliko se na vrijeme ne tretira odgovarajućim antibakterijskim sredstvom. Moderna medicina spoznala je da je za pravilno zacjeljivanje rana uz antibakterijsko sredstvo od izuzetne važnosti i vlaga same rane. Kombinacija ovih dvaju svojstava osigurava ubrzano cijeljenje i višestruko smanjuje mogućnost komplikacija uzrokovanih bakterijama.

Počela je apsolutna era hydro-gelova, a dostupni su i u Hrvatskoj

Manje je poznato da su uobičajeni antiseptici za dezinfekciju rana neselektivni i isušuju kožu, pa uz uništavanje mikroba često su štetni i zdravu okolnu kožu. Kako bi svaka kućna ljekarna uvijek trebala imati odgovarajuće sredstvo za saniranje malih rana, ogrebotina i opeklina – treba obratiti pažnju da ono ima antibakterijska i hidratizirajuća svojstva. Vlaženje rana osigurava ubrzano cijeljenje jer potiče prirodne mehanizme stvaranja novih stanica kože i zatvaranje oštećenja na koži.

U hrvatskim ljekarnama dostupan je Tyrosur – jedino sredstvo s antibakterijskim i hidratacijskim svojstvom koje ubrzava cijeljenje rana i trebala bi ga imati svaka mala kućna ljekarna. Tyrosur se izdaje bez recepta i dolazi u dvije varijante – gel i prašak.

Tyrosur gel i prašak jednostavni su i ugodni za upotrebu te omogućavaju sigurno i ubrzano cijeljenje svih tipova malih površinskih rana, zanoktica, upaljenog korijena dlake nakon depilacije ili brijanja, upaljenih prištića, manjih opeklina, upala nastala nakon piercinga ili naušnice, raščešane rane nakon uboda komaraca, žuljeva i sličnih manjih ozljeda kože.

Gel je izrazito pogodan za korištenje na svim obraslim dijelovima tijela, a posebno na vlasištu jer ne masti kosu.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Autor: Una Parlov

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo