Zdravlje

Zdravlje

Zašto se uvijek “začepi” jedna nosnica kada smo prehlađeni? Evo odgovora

Shutterstock

Iako je česta pojava, dosta je neugodno kada se zaštopa jedna nosnica, dok je druga savršeno čista.

Može se dogoditi kada ste bolesni ili se borite s alergijama, ili ste se jednostavno probudili jedno jutro i shvatili da vam je jedna nosnica zaštopana bez nekog jasnog razloga. Iako neugodan, ovaj problem se lako rješava, ali je dobro znati što problem može uzrokovati kako biste to izbjegli.

Zašto se to događa?

Puno je razloga, možda prehlada, možda alergija… Dr. Anthony Cornetta, otorinolaringolog, donosi nekoliko mogućih razloga.

Normalna pojava

Prema njegovim riječima radi se o normalnom ciklusu – kada male strukture u nosu koje čiste i vlaže zrak koji udišete se zaštopaju.

“Upravo to može suziti puteve, ali ta struktura može i nateći baš na jednoj strani radi alergija“, ističe liječnica te savjetuje korištenje sprejeva za nos, a ako problem ne prolazi i utječe na kvalitetu života, posjetite liječnika.

Znate li koja vrsta meda je najbolja kod kašlja i za prehlade, a koji pomaže kod infekcija?

Spavanje na jednoj strani

Ugodna je poza spavati na boku, ali ako patite od začepljenih nosnica, mogli biste razmisliti o promjeni poze. „Spavanje na boku sigurno može uzrokovati začepljenje nosnica samo radi gravitacije. Kako biste to ispravili, pokušajte spavati na povišenom – stavite dva jastuka ili ih samo podignite.

Devijacija septuma

Osnovni simptom devijacije nosnog septuma je začepljenost jedne ili obje strane nosa. Pri tome trebamo isključiti druge čimbenike, kao što su alergija, kronična upala sinusa, strano tijelo nosa, tumori i sl. Devijacija nosne pregrade u prednjim partijama često dovodi do promjene veličine jedne strane nosa. Uslijed toga dolazi do otežanog disanja jer je jedna strana nosa poputno zaštopana.

Ovo je često stanje i rijetko je kome septum potpuno ravan te se ne mora povezivati s traumom, često se događa prilikom rasta i razvoja. Ako ste zabrinuti, liječnica savjetuje da posjetite liječnika.

Nosni polipi

Nosni polipi su dobroćudne peteljkaste izrasline, koje mogu nastati na bilo kojem mjestu na sluznici nosne šupljine i paranazalnim šupljinama. Obično nastaju zbog kroničnog nosnog katara. Pojavljuju se pojedinačno ili u skupinama, a nalikuju malim perlicama. Znakovi oboljenja su kronična hunjavica i začepljenje nosa. Ljudi koji imaju nosne polipe dišu na usta i govore kroz nos. Polipi mogu uzrokovati smanjenje kvalitete života jer uzrokuju stalnu nosnu opstrukciju i mogu dovesti do znatnog slabljenja osjetila mirisa. No prvi simptom polipa je začepljenost nosa, zbog kojeg je disanje otežano ili potpuno onemogućeno. Često nastaju radi alergija, ali ne uvijek.

Ovo je najčešći želučani problem zbog kojeg idemo liječniku, a evo i kako lijekovi utječu na vašu probavu

„Ako imate problema sa simptomima, svakako savjetujem da posjetite liječnika odmah. Jednom kada postavi dijagnozu polipa, može prepisati sprejeve, lijekove ili čak i operaciju, ovisno o ozbiljnosti simptoma“, navodi dr. Cornetta.

Kada je potrebno posjetiti liječnika radi simptoma?

Dr. Cornetta ističe kako ne morate biti zabrinuti da se radi o nekom iznimno opasnom stanju koje stoji u pozadini svega jer zaštopan nos i nije rijetka pojava. „Često se javlja a može utjecati na svakodnevicu ali i na probleme sa spavanjem. Postoji puno proizvoda za koje vam ne treba liječnički recept a mogu vam pomoći“, ističe dr. Cornetta. Dodaje i kako je obavezna posjet liječniku ako vam simptomi jako otežavaju život.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo