Zdravlje

Zdravlje

Zašto srčani i moždani udar najčešće pogađaju u 6:30 sati?

Američki je tim istraživača analizirao zašto se najviše srčanih i moždanih udara događa u ranim jutarnjim satima.

Poznato je kako se najveći broj srčanih i moždanih udara događa upravo u 6:30 sati, a stručnjaci Ženske bolnice Bringham iz Bostona ustanovili su zašto je tome tako. Proučavajući razinu proteina u krvi, zaključili su kako je koncentracija proteina PAI-1, koji usporava razgradnju krvnih ugrušaka, najmanja u ranim jutarnjim satima.

Posvetili su se analizi razine proteina kod 12 zdravih osoba kroz razdoblje od 12 tjedana. Sagledali su njihove svakodnevne rutine i procijenili ispitanika kada bi radili neke stvari koje se ne slažu s uobičajenim rasporedom njihovih aktivnosti.

Cilj istraživanja je bio ustanoviti uzrokuje li bioritam fluktuaciju u razini proteina ili pak aktivnosti kojima se osoba bavi.

“Ustanovili smo da bioritam doprinosi povišenom riziku od krvožilnih događaja ujutro. To upućuje kako bioritam uzrokuje jutarnji vrhunac visine koncentracije proteina PAI-1, neovisno o bilo kakvom utjecaju ponašanja ili iz okoliša. Jutarnji vrhunac ovog proteina mogao bi objasniti štetne kardiovaskularne događaje kod ranjivih pojedinaca”, zaključio je Frank Scheer, direktor Medicinskog programa kronobiologije pri Ženskoj bolnici Brigham, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Blood.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo