Zdravlje

Zdravlje

Zbog čega “ratujemo” u spavaćoj sobi?

Oko 41 posto osoba koje hrču redovno se noću svađaju s partnerom, a više od pola ispitanika nije ništa poduzela kako bi riješila problem, pokazalo je novo istraživanje. Jedna četvrtina žena i svaki četvrti od deset muškaraca imaju problem s hrkanjem.

Odlazak u krevet trebao bi biti pozitivan dio zajedničkog života svakog
para, a sam krevet mjesto ugode prije zaspivanja. No, za mnoge parove,
bračna soba postala je bojno polje nastalo zbog jednog razloga: hrkanja.

Novo istraživanje pokazalo je kako se 41 posto osoba koje hrču redovito prepiru s partnerom ili partnericom. Kada ih probudi ova specifična buka, bilo da se radi samo o ispuštanju zraka kroz usta ili pravom glasnom hrkanju, strana koja je probuđena pokušat će partnera prebaciti s leđa na stranu kako bi buka prestala.

Nekim ispitanicima niti gurkanje u rebra ili malo jače guranje nije pomoglo, dok 28 posto ispitanika često pribjegava promjeni mjesta spavanja – odnosno, probuđeni glasnim hrkanjem, kreću u drugu sobu po potreban noćni san.

Istraživanje, koje je uključilo 1,134 osoba koje hrču i njihove partnere, provela je farmaceutska tvrtka koja stoji iza tableta za spavanje Nytol. Rezultati su pokazali kako je zbog hrkanja 27 posto ispitanika loše raspoloženo, 21 posto se osjeća stalno umornima, a 16 posto obavlja radne obveze smanjenim kapacitetom.

Više od pola ispitanika ipak nije pokušalo ništa kako bi riješili problem. Četvrtina žena i četiri od deset muškaraca imaju problema s hrkanjem, iako gotovo polovina svih nas hrče, ali povremeno.

“Kako biste zadržali intimnost i spriječili da se hrkanje postavi između vas i partnera, ali i kvalitetnog noćnog sna, važno je da oboje poradite na pronalasku rješenja koje će vas zadovoljiti”, rekao je doktor Chris Idzikowski,direktor
Edinburgh Sleep Centra.

Postoji niz rješenja koji mogu spriječiti ili ublažiti hrkanje – poput spavanja na boku, a ne na leđima, održavanja zdrave tjelesne težine i izbjegavanja alkohola u kasnim noćnim satima.

 

 D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo