Trudnice koje spavaju na leđima riskiraju pobačaj - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Trudnice koje spavaju na leđima riskiraju pobačaj

Trudnice koje imaju naviku spavanja na leđima možda bi trebale promijeniti svoj položaj.

Naime, ovaj je položaj povećan s većim rizikom od rađanja mrtvog djeteta, tvrde australski istraživači. Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali trudnoće gotovo 300 žena iz osam australskih bolnica kroz razdoblje od pet godina.

Smatra se da duže spavanje u ovom položaju, ali i na desnom boku, smanjuje dotok krvi kroz veliku venu iz nogu prema srcu, što može utjecati na cirkulaciju u maternici. No, jednako tako, istraživači upozoravaju da mjesta panici ako ponekad spavate na leđima, a u drugom ste stanju.

Istraživanja su pokazala da čak tri četvrtine trudnica preferira spavati na lijevom boku, što je više usporedno s ženama koje nisu trudne. Možda svjesno, a možda nesvjesno, one u odabrale sigurniji položaj u krevetu za sebe i svoju bebu.

Mrtvorođeno dijete smatra se onim koje je rođeno mrtvo nakon 24. tjedna trudnoće, no ako dijete umre prije 24. tjedna, riječ je o pobačaju. Nažalost, u gotovo pola slučajeva spontanog pobačaja ne zna se točan razlog. Kod 10 posto riječ je o abnormalnosti, a drugi mogući uzroci su majčini zdravstveni problemi ili teškoće s placentom koja povezuje krvotok embrija s majčinim.

Osim spavanja na leđima, na rizik od mrtvorođenog djeteta može utjecati i koliko se fetus mrdao u maternici i je li bio prikladne veličine za svoju dob.

“S obzirom na mali broj žena koje su praćene u ovoj studiji, nemoguće je reći mogu li ova otkrića pružiti točne preporuke za trudnice o spavanju na leđima za vrijeme kasne trudnoće ili ne“, upozorila je dr. Emma Laing, babica iz udruge tommy koja je komentirala studiju.

Prošle su godine istraživači Sveučilišta u Aucklandu ustanovili kako su majke koje su spavale na leđima ili desnom boku noć prije poroda bile dvostruko sklonije rađanju mrtvog djeteta u odnosu na žene koje su spavale na lijevoj strani. Dakako, dodali su kako je riječ samo o opservacijskom istraživanju – nije ustanovljena točna uzročno-posljedična veza.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo