Zbog visokog tlaka potpuno sam promijenio prehranu! Izbacio kavu, sol, šećer, previše voća... I nije mi uopće loše - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zbog visokog tlaka potpuno sam promijenio prehranu! Izbacio kavu, sol, šećer, previše voća… I nije mi uopće loše

Spomenuo sam već kako je hrana podjednako bitna kao i poštivanje terapije lijekovima kada je riječ o visokom krvnom tlaku.

Živjeti s visokim tlakom: Ponekad izgleda kao nesavladiva borba, a najgore je bilo kad sam u petak navečer ostao bez lijeka…

Iz svoje sam prehrane izbacio sol i sve što ima soli, agresivne začine, kruh, tjesteninu, šećer i sve što ima šećera gdje ubrajam i kontroliranu konzumaciju voća jer previše voća znači također unos šećera jer u voću se on stvara fermentacijom pa je previše voća isto kao i da pojedete pola čokolade.

Zaboravite i na muzgavce!

Jedna jabuka dnevno sasvim je dovoljna. Onda, masnoća se smanjuje koliko je god to moguće, ne morate odustati od mesa, ali ono mora biti s onih dijelova koji imaju manje ili ništa masnoće, poput pilećih prsa, ako se radi o drugim komadima oni moraju biti otkoženi, sve ostalo meso koje uzimate mora biti ili prženo ili kuhano.

Naravno, ne može se raditi o mesu koje je u startu premasno ili kolesterolično poput janjetine. Kada kažem prženo ne mislim na plivanje u ulju nego mislim na pojam grillano. To je sasvim u redu i možete.

Ugljikohidrati neka dolaze iz krumpira koji, opet, mora biti ili kuhan ili pečen, dakle iz pećnice. Ta dva načina najbolja su jer ne traže nimalo masnoće za pripremu. Riba je, normalno, poželjna i može se jesti pripremljena na različite načine. Ne i muzgavci, oni su puni kolesterola i najčešće se prže. Ništa od toga, dakle, ne možete soliti.

No ne očajavajte, ima različitih načina da se meso ili riba začine na način da budu ukusni, odnosno da se sol zamijeni. Jedan je zgodan alat limun, pokušajte i vidjet ćete kako je to čaroban agrum. Na salate ne treba posebno podsjećati, svakako ih treba jesti, no ne kiselite ih previše, kiselost utječe na tlak na negativan način.

To vam ionako ne treba, dobra salata ionako ne treba biti prekisela. Opet je dovoljan limun ili kakav prirodni ocat poput jabučnog, ako je još i domaći, sjajno. Kave sam se ostavio kada sam vidio da ona trenutno utječe na tlak. Ima mišljenja kako je to kratkotrajan utjecaj koji dugoročno nije štetan, no i tu sam odlučio da se više šalice više ne dohvatam jer mi je ona i otvarala apetit, pa je ispalo neko duplo zlo.

Pijte radije čaj ili naprosto običnu vodu, nešto je skuplje ali je svrsishodnije i bolje. I sad, kada ste sve ovo pročitali, vjerojatno ste pali u očaj. Em ne smijete više jesti sve što volite, pa je to sve bljutavo jer je nezačinjeno i tako dalje. Ništa od toga. Prvo, zdrava prehrana vaše je zdravlje.

Preživio sam jednu od najtežih operacija na srcu, moram skinuti kile i sniziti tlak! Hoću li u godinu dana uspjeti u tome?

Drugo, s malo truda možete doći do jelovnika u kojem ćete uživati. Naučit ćete se snalaziti, i meni je ispočetka bilo teško jer tokom radnog dana tu je samo restoran u zgradi i lokalni supermarket. Dobro pogledajte jelovnik, sigurno ćete naći kombinaciju koja prolazi navedene kriterije. U supermarketu potrošite dodatnih pet sekundi i provjerite deklaraciju na proizvodu, čuda će se događati kada shvatite da je omiljeni sok koji ste obožavali zapravo pun šećera. Ali onaj odmah do ima pola manje. Za mene je jedan od većih šokova bio kada sam otkrio da gazirana mineralna voda ima strahovito puno natrija koji je prevladavajuća molekula u soli. Pijte običnu vodu.

Kada se radi o žitaricama, one koje imaju okuse vjerojatno imaju i šećera. Radije uzmite čiste pa ih pomiješajte s grožđicama ili nečim drugim i tako ih jedite. Pronađite nekoga tko često ide u strane zemlje, zapad Europe, tamo postoje kompanije koje proizvode hranu koja je do kraja oslobođena svega štetnog. Nije najukusnija, ali vjerujte da je doista nevjerojatno o kakvim se proizvodima radi.

Još je jedan mit o zdravoj prehrani u nas, a to je cijena. Potpuno je netočno da je takva prehrana skuplja. Ne, ako pazite što radite, provjeravate akcije u dućanima, kupujete što doista jedete. Kao što vidite, došli smo, zapravo, do normalnog života. To sam u nekom trenutku shvatio, jer prežderavanje brzom hranom, grickalicama, pijenje pet-šest piva dnevno, mažnjavanje pola čokolade nije normalno. I to vas je vjerojatno dovelo do visokog tlaka.

Opet, s takvom prehranom vi niste živjeli normalan život. S prehranom počišćenom od svega toga, ili barem ako dovedete sve u razumne omjere kod kojih ćete gubiti kile i snižavati tlak, vi živite normalan život. Ostavite se glupih priča i stereotipa i krenite prema tome. Jer, realno, kao što vidite, riješili ste se pretjerivanja, samo toga, a realno ničega drugog. Sve je tu dok je u razumnim granicama. Jer, čovjek je čovjek i nije imun na sitne grijehe.

A što kad pokleknete?

Ako već pokleknete pred burgerima s društvom, onda je to taj dan, taj tjedan više burgera nema. Iz mojeg iskustva, neće vam biti ni potrebni, razvijete li svijest o tome da sada sve radite za sebe, tada će vam jedna ‘sumnjiva’ konzumacija biti dovoljna da udovoljite želji i nastavite po zdravom programu. Ono što nikako ne biste smjeli nastaviti s takvim uživanjem svakoga dana jer ćete time poništiti učinke svega onoga što vam čini dobro. Ako ste jedan dan dopustili malo nediscipline, to za taj tjedan mora biti to.

Prvo testiranje pokazalo da je moja dob 62 godine. U stvarnosti imam 43! Hoću li uspjeti pomladiti organizam?

Bolje od svake terapije pomoći će vam tjelesna aktivnost, konkretno šetnja. Poznati kantautor i sadašnji predsjednički kandidat Miroslav Škoro imao je intervenciju na kardiovaskularnom sustavu. Tokom rehabilitacije rekao je kako svakog dana propješači 11 kiometara. Naravno, luksuz vremena nemaju svi, no pet do šest kilometara dnevno moralo bi biti dostižno svakome. Uzmite pola sata više za dolazak na posao pa umjesto javnim prijevozom idite pješke, na posao i s posla.

Tu ste već odradili dobar dio šetnje potrebne svakog dana, odvojite još malo vremena iza posla i bez problema ćete doseći tih pet ili šest kilometara. Lijek za nevrijeme ili hladnoću je sobni bicikl. Dostupni su, ne zauzimaju puno prostora, a djelotvorni ako se van ne može. Na smartphne stavite aplikaciju za brojanje koraka, vrlo je korisna i dat će vam prilično preciznu informaciju o tome koliko ste tog dana prošli. Međutim, postoji razlika u koracima koje radite u uredu i onih koje napravite u komadu kroz par kilometaa. One prve, zapravo, ne biste trebali računati jer nisu kontinuirani. Posavjetujte se s liječnikom je li nordijsko hodanje nešto za vas. Prednost je kretanja s dva štapa što se aktivira i gornji dio tijela, ne samo donji.

Vjerojatno ste dobili preporuku da izbjegavate teretane pa je ovo kakav takav nadomjestak. Ipak, današnje moderne teretan obiluju različitim spravam za aerobno vježbanje, steperima, biciklima i sličnim, pa je to ipak mjesto neke kontinuirane rehabilitacije. Opet, u koordinaciji s liječnikom.

Kada ste sve ovo prošlo možda ćete pomisliti – nema šanse. Ima, morate znati kako sve radite zbog sebe i samo za sebe, te da sve to nema nikakve druge alternative. Šest mjeseci nakon teške operacije koju sam imao, živim jedan dobar, normalan život. Kao da se nešto takvo moralo dogoditi da shvatim da je tako nešto ipak moguće.

Kako sam preživio infarkt: Bolovi u prsima bili su prejaki, nisam se mogao sjetiti ni broja hitne…

Tekst: Zoran Vitas/VL

Foto: Shutterstock, Matija Habljak/Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo