Zdravlje

Zdravlje

Zeleni čaj i Tai chi su par za zdrave kosti!

Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji sprječavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu (slobodnih radikala koji uzrokuju oksidacijski stres). Tako dvije šalice čaja opskrbljuju organizam jednakom količinom antioksidansima kao i pet porcija povrća ili dvije jabuke.

Ovaj zdravi napitak može pomoći i ženama u menopauzi koje su često na meti osteoporoze zbog opadanja količine hormona estrogena. Naime, istraživači Centra za zdravstvene znanosti Sveučilišta Tech Teksas su proučavali sinergiju vježbanja Tai chija i ispijanja zelenog čaja kada je u pitanju smanjenje rizika od razvijanja osteoporoze. Šestomjesečna se studija koncentrirala na žene u postmenopazi koje imaju “slabe kosti“.

Ispitanice su podijelili u četiri skupine: jedne su uzimale placebo, druge 500 mg polifenola zelenog čaja, treće su uzimale placebo i vježbale Tai chi tri puta tjedno, a četvrte su uzimale zeleni čaj i vježbale Tai chi. Ispitivači su procijenili snagu njihovih mišića te uzeli uzorke mokraće i krvi.

Kombinacija polifenola zelenog čaja (koja odgovara količini četiri do šest šalica ovog napitka dnevno) i vježbanja drevne kineske vještine Tai chija pokazala se najkorisnijom za zdravlje ženskih kostiju tri mjeseca i šest mjeseci poslije studije. Također se poboljšala snaga mišića, a mentalno se zdravlje također promijenilo na bolje.

Rezultati upućuju na to da bi ispijanje zelenog čaja i vježbanje Tai chija moglo smanjiti rizik od razvijanja osteoporoze, od koje ne boluju samo žene nego i muškarci.

Ako tražite svoj idealni zeleni čaj, zavirite u kolumne Kuće zelenog čaja i odaberite nešto za sebe: Kuća zelenog čaja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo