Zdravlje

Zdravlje

Želite li se riješiti nadutosti i neredovitog pražnjenja crijeva?

Svatko je barem jednom osjetio kako je to patiti od konstipacije, odnosno zatvora čiji su najčešći uzroci nepravilna prehrana, nedovoljan unos vode, nedostatak fizičke aktivnosti ili putovanja.

Problem može biti i ozbiljnjiji ukoliko je riječ o trajnijem ili kroničnom zatvoru koji nam itekako može otežati svakodnevni život i normalno funkcioniranje, ali i smanjiti kvalitetu života.

Konstipacija, lijena crijeva ili zatvor, problem je sa mnogo naziva koji muči sve više ljudi. Po statistikama čak svaka deseta osoba ima probleme sa neredovitim pražnjenjem crijeva, te pogađa do 30 % populacije od kojih su najpodložnije žene te osobe starije dobi. Zatvor je najčešće banalna pojava no ukoliko postane trajna pojava u našem životu, sa sobom može donijeti određene komplikacije poput hemoroida pa čak i potrebe za hitnom kirurškom intervencijom.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe no najčešći su tvrda stolica i otežano pražnjenje crijeva, nadutost i abdominalna bol.

Konstipaciju je bitno izliječiti ne samo zbog nelagode, boli i stresa koje proizvodi već i zato što bi se otpadne tvari u našem tijelu trebale zadržavati što je kraće moguće. Srećom, danas postoje učinkoviti načini za riješavanje tog problema.

Laktulozom do olakšanja

Prva linija obrane od zatvora kod djece i odraslih su osmotski laksativi. Osmotski laksativi rade na način da kada dospiju u crijevo, povećavaju osmotski tlak što rezultira povećanim volumenom stolice. Veći volumen stolice stimulira peristaltiku crijeva odnosno kontrakcije mišića u crijevima koje imaju ulogu pokretanja stolice prema izlazu. Skupini osmotskih laksativa pripada i laktuloza. U crijevima se laktuloza razgrađuje na spojeve koji na sebe „navlače“ vodu što omekšava stolicu i olakšava njen prolazak. Tijekom metabolizma laktuloze u crijevnoj mikroflori stvaraju se mliječna kiselina i druge organske kiseline te CO2 što rezultira sniženjem pH debelog crijeva, a kisela sredina dopušta razvoj poželjnih mikroorganizama. Laktuloza također ima i prebiotski učinak podržavajući rast zaštitne mikroflore u crijevima koja je nužna za normalan rad probavnog sustava

Kora krkavine

Krkavina se tradicionalno koristi kao laksativ. Aktivne tvari zaslužne za laksativni učinak nazivaju se antrakinoni – spojevi koje možemo naći i kod poznatog laksativa – biljke sene. Antrakinoni su velike molekule koje se teško apsorbiraju u tankom crijevu, stoga gotovo nepromijenjene stižu u debelo crijevo. U debelom crijevu, bakterije ih svojim metabolizmom pretvaraju u aktivne oblike gdje osim navlačenja vode na sebe imaju jednu važniju ulogu, a to je utjecaj na pokretljivost crijeva zbog čega krkavinu svrstavamo u stimulativne laksative.

Laktuloza je sigurno, učinkovito, dostupno i cjenovno prihvatljivo rješenje problema sa zatvorom i najčešće predstavlja prvi odabir. U kombinaciji s korom krkavine, tradicionalnim laksativom, učinkovito otklanjanje konstipacije je zagarantirano.

Laksamol je novi proizvod za redovito pražnjenje crijeva. Sadrži prirodne sastojke, laktulozu i glukofragulin iz ekstrakta kore krkavine (Rhamnus frangula L.) te predstavlja jedinstvenu kombinaciju sastojaka na hrvatskom tržištu. Djeluje nježno, ne izaziva grčeve te ne izaziva navikavanje. Ugodnog je okusa naranče te je dovoljna svega jedna vrećica dnevno.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života! Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
Ne preporučuje se djeci mlađoj od 12 godina, trudnicama i dojiljama.

Literatura:

  • Portalatin, M., Winstead, N. Medical Management of Constipation. Clin Colon Rectal Surg. 2012 Mar; 25(1): 12–19.
  • Schiller, L.R. The therapy of constipation. Aliment Pharmacol Ther. 2001. Jun; 15(6): 749-763.
  • Masri, Y. et al. Prophylactic use of laxative for constipation in critically ill patients. Ann Thorac Med. 2010 Oct-Dec; 5(4): 228–231.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo