Zdravlje

Zdravlje

Zemlja, pijesak ili kosa na tanjuru?! Znate li što je pika poremećaj?

Dok se struka ne može složiti oko pravog uzroka ovog poremećaja prehrane, neki ga pripisuju nedostatku cinka i željeza u organizmu ili neuhranjenošću te se ispoljava u obliku izrazite i neodgodive želje za jedenjem određenih stvari.

Kada govorimo o poremećajima prehrane, najčešće nam padnu na pamet anoreksija i bulimija. No, jeste li čuli za pika poremećaj ili potrebu za jedenjem nejestivih, nenutritivnih stvar?

“Pika se javlja u dječjoj dobi i uglavnom je potrebna pažnja kako ne bi došlo do gušenja. Rijetka je u odrasloj dobi i najčešći su slučajevi grickanja zemlje, komadića zida, svježeg tijesta, svježeg kvasca i kose. Jedenje leda je uglavnom prisutno kod osoba koje svjesno potiskuju glad”, otkrila je za Ordinaciju nutricionistkinja i dijetetičarka Olja Martinić.

Ovakvo se ponašanje smatra prihvatljivim u dječjoj dobi, no samo ako je riječ o sporadičnim slučajevima. Ako traje duže od mjesec dana – predstavlja kompulzivnu naviku i znak je da se morate obratiti stručnjaku za pomoć.

Pika poremećaj je dobio ime od latinskog imena za svraku (pica pica) – pticu za koju je karakteristično sakupljanje predmeta i jedenje “svega čega se dokopa”. Riječ je o poremećaju koji se najčešće javlja kod dvogodišnjaka, osoba s razvojnim i psihočkim poteškoćama (mentalna retardacija, autizam, opsesivno-kompulzivni poremećaj i šizofrenija), ali je također moguć i kod trudnica.

Svima su poznate trudničke želje za čudnom kombinacijom hrane, no ako gledamo samo na pika poremećaj, on se najčešće javlja kod trudnica koje su se slično ponašale u djetinjstvu.

Dok se struka ne može složiti oko pravog uzroka ovog poremećaja prehrane, neki ga pripisuju nedostatku cinka i željeza u organizmu ili neuhranjenošću te se ispoljava u obliku izrazite i neodgodive želje za jedenjem određenih stvari. S druge strane, neki smatraju kako je pika moguće uzrokovana psihosocijalnim stresom, zanemarivanjem roditelja ili zlostavljanjem.

Do kojih komplikacija može dovesti pika poremećaj?

Jedenje zemlje, kamenčića, plastelina, gline, leda, sirovog tijesta, papira, pijeska, kose, sapuna ili komadića zida može ozbiljno ugroziti naše zdravlje ako se ponavlja i prijeđe u kompulzivnu naviku. Moguće je trovanje olovom (kod jedenja boje ili zidova), velike nakupine kose mogu opstruirati crijevo i stvoriti čep (trihobezoar) pa čak i dovesti do uvrnuća ili rupture crijeva. Jedenje kamenja također može uzrokovati konstipaciju ili oštećenje crijeva, što zahtjeva kiruršku intervenciju. Prilikom jedenja tla moguć je unos i životinjskog izmeta s parazitima (toksoplazma).

Dijagnoza i liječenje pika poremećaja

Znate li koji su simptomi nedostatka željeza?

Ne postoji jedinstvena pretraga kojom bi se dijagnosticirala pika, no kako je obično riječ o poremećaju kod djece ili osoba koje imaju nedostatak određenih nutrijenata ili su pothranjene, liječnici bi trebali odrediti pretragu za razinu željeza i cinka te dobro provjeriti postoji li infekcija nakon konzumacije zemlje i životinjskog izmeta.

Liječenje pike može varirti ovisno o procijenjenom uzroku (radi li se o djetetu, osobi s razvojnim ili psihičkim potškoćama ili trudnici), s naglaskom na psihološki pristup i pomoć obitelji kao sustava potpore. Ako govorimo o piki sa psihotičkom etiologijom, korisnima su se pokazale terapija i lijekovi poput selektivnih inhibitora preuzimanja serotonina.

Ako je do poremećaja došlo zbog potrebe za pažnjom, strategija terapije uključuje ignoriranje ponašanja pogođene osobe. U slučajevima kada je posrijedi oralna fiksacija, osobama bi se trebala osigurati “zamjenska” tvar za oralnu stimulaciju, poput žvaki, a kokice su se pokazale izrazito korisnima.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo