Zdravlje

Zdravlje

Žene često zanemaruju simptome srčanog udara!

Poznata američka komičarka Rosie O’Donnell prošlog je tjedna doživjela i preživjela srčani udar. Javnosti je priznala kako je preživjela pukim čudom jer je svjesno zanemarivala simptome opake bolesti misleći kako će “proći sami od sebe”.

Stručnjaci upozoravaju kako Rosie O’Donnell nije izdvojen slučaj. Naime, u SAD-u svake godine od srčanog udara umre 200.000 žena.

jKod pojave simptoma srčanog udara, pravovremena liječnička pomoć pružena tijekom narednog sata smanjuje rizik od smrti za 50 posto. Predstavljamo vam 6 znakova upozorenja koje ne smijete zanemariti ako ne želite umrijeti od srčanog udara. Ako se susretne s bilo kojim od navedenih, nazovite 112 – odmah!

1. Nedostatak zraka

Brojne se žene tijekom srčanog udara, danima ili čak tjednima prije njega susreću s nedostatkom zraka. Ako se osjećate kao da ste pretrčali maraton – vrijeme je da potražite pomoć.

2. Bol u ramenu, vratu, ruci

Umjesto eksplozivne boli u prsima, kod žena se mogu razviti bolovi manjeg intenziteta, i to u gornjem dijelu leđa, ramenima, vratu, čeljusti ili rukama. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako vas muče neobični simptomi koji se javljaju iznad struka.

3. Neuobičajen umor

Istraživanje je pokazalo kako se gotov 70 posto žena prije srčanog udara muči s neuobičajenim umorom, i to danima ili tjednima prije napada. Spomenuti umor može biti toliko izražen da žene nemaju snage za pospremanje vlastitog kreveta.

4. Pretjerano znojenje

j

Bezrazložno, pretjerano znojenje jedan je od specifičnih znakova upozorenja mogućeg srčanog udara. Žene mogu istovremeno osjećati vrućinu, ali i zimicu. Ako se pojavi ovakvi simptomi – odmah se javite liječniku.

5. Mučnina ili vrtoglavica

Žene tijekom srčanog napada često povraćaju i imaju osjećaj da će pasti u nesvijest. Mučnina također može podsjećati na žgaravicu.

6. Tjeskoba

Kod mnogih se žena prije ili tijekom srčanog udara može javiti osjećaj intenzivne tjeskobe ili straha. Osluškujte poruke koje vam šalje organizam kako biste se na vrijeme spasili od prijevremene smrti.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo