Žene plaču češće i dulje nego muškarci

plac, plakanje, suze, kokice

Njemački su istraživači analizirali mnoge studije koje su obuhvatile emocionalne navike žena i muškaraca. Kao što je očekivano, žene plaču češće i dulje nego muškarci.

U prosjeku, žene plaču 30 do 64 puta godišnje, dok njihovi čvršći partneri vlaže oči samo šest do 17 puta. Trajanje ženskog plača iznosi šest minuta, a muški je plač upola kraći.

muškarac plačeNo ženske suze se ne liju uvijek tako "kratko": čak 65 posto ispitanica priznalo je kako znaju iz običnog plača krenuti u dramatično lijevanje slapova, dok samo šest posto muškaraca priznaje takav emocionalni krah.

Kao što je sve različito kod muškaraca i žena, tako nije teško za pretpostaviti kako su razlozi tuge različiti. Žene plaču jer se osjećaju nedoraslima nekoj situaciji, kada su suočene s problemom ili kada se prisjećaju prošlih iskustava i događaja.

S druge strane, muškarci plaču iz suosjećanja i zbog slomljenog srca.

Njemačko društvo za oftalmologiju ustanovilo je u istraživanju kako ove razlike u plakanju nastupe tek za vrijeme puberteta. Do 13. godine života, djevojčice i dječaci plaču jednako.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!