Zdravlje

Zdravlje

Zima može biti gadna za ekcem

Iako nije opasno ili zarazno, ovo stanje, poznato i kao atopijski dermatitis, izrazito je neugodno jer uzrokuje crvenilo, oteknuće i svrbež kože. Unatoč njegovoj učestalosti, pravi uzroci javljanja ekcema nisu razjašnjeni.

Stručnjaci danas znaju kako i genetski čimbenici, ali i okoliš utječe na javljanje ekcema, a dublji uvid u atopijski dermatitis su ponudili stručnjaci Sveučilišta Rochester. Kada su provodili pretrage na slojevima kože zdravih osoba i onih koje imaju ekcem, oni su ustanovili kako je čvrsti spoj, koji sprječava prodir vode i čestica kroz kožu, jak i upravo onakav kakav mu ime da naslutiti, čvrst, kod zdravih ispitanika, tj. opušten kod osoba koje imaju ekcem. Kod njih je ustanovljena smanjena razina proteina claudina-1, koji se također nalazi u manjoj količini kod osoba koje boluju od psorijaze.

Zima može biti teško vrijeme za osobe koje muku muče s ekcemom. Suhi zrak i hladnoća pogoduju buktanju ovog stanja, stoga je u hladnijim mjesecima potrebno više pažnje posvetiti koži nego inače.

1. Najbitniji korak koji možete poduzeti je ustanoviti okidače ekcema. Izbjegavajte ih što više možete.

2. Svakodnevno hidratizirajte kožu, barem jednom dnevno. Pronađite vrstu proizvoda koji vam odgovara i koji će nahraniti kožu kako bi se njeno pucanje smanjilo. Dakako, prvo provjerite s dermatologom možete li korisitit taj proizvod. Izbjegavajte kreme i losione s parfemom ili drugim dodacima.

Bogate hidratantne kreme ili vazelin idealan su izbor za njegu kože sklone atopijskom dermatitisu, ili pak oni proizvodi koji sadrže ceramide – sastojke epiderme (vanjskog sloja kože) koji djeluje kao zaštitna barijera. Kada se njihova razina smanji, koža ima poteškoće sa zadržavanjem vlage i sklona je isušivanju i pucanju.

3. Održavajte zrak vlažnim. Zimi suhi zrak u domu može utjecati i na vašu kožu. Ako imate naviku grijati prostorije u kojima boravite, dobro namjestite temperaturu kako ne bi bilo ni prevruće ni prehladno te koristite ovlaživače zraka između 45 ili 55 posto vlage.

4. Obavezno nosite rukavice kada izlazite van tijekom zime i zimskih uvjeta. Hladan zrak i niska razina vlage mogu isušiti kožu, što pogoršava stanje ekcema. Kada se rukavice smoče, odmah ih skinite.

5. Birajte odjeću u kojoj vam je ugodno i pazite na materijal od koje je napravljena. “Materijal poput vune može vrlo iritirati kožu sklonu ekcemu. Birajte mekane tkanine, pa čak i sintetičke, ili pamučnu odjeću. Novi komad odjeće obavezno operite prije prvog nošenja kako biste isprali višak boje koja može smetati koži“, objasnila je Pamela Fletcher, dermatologinja Sveučilišta u Cincinnatiju.

6. Probajte izbjegavati znojenje tako da birate odjeću od prirodnih materijala ili da broj slojeva odjeće prilagodite vremenskim prilikama. Naime, znojna koža može djelovati kao okidač za buktanje ekcema.

7. Nemojte trljati niti češati kožu koja vas svrbi. U suprotnom možete oštetiti kožu te potaknuti prijenos bakterija i dobiti infekciju. Kada vas ekcem zasvrbi, radije posegnite za hladnim oblogom.

8. Rublje i odjeću perite nježnim deterdžentom koji je posebno namijenjen osjetljivoj koži te ne sadrži mirise ili boje. Također izbjegavajte omekšivače.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo