Zdravlje

Zdravlje

Znanstvenici potvrđuju: Čaj sprječava nastanak raka!

Desetci novih studija pokazuju da je ispijanje čaja možda najpametnija odluka u svrhu poboljšanja zdravlja. Novo objavljene studije pokazuju da je čaj odličan za gubitak viška kilograma te isto tako sprječava nastanak raka i drugih kroničnih bolesti. Dodatak svemu je da poboljšava raspoloženje!

Stručnjaci s Američkog odjela za agrokulturu donose još dokaza

“Znanstvenici koji su doprinijeli ovim saznanjima jedni su od najboljih na svijetu” kaže Jeffrey Blumberg, urednik izdanja, te dodaje: “Uzevši sve u obzir, ova istraživanje i saznanja su iznimno ubrzala znanstvene spoznaje o vezi čaju i našeg zdravlja.”

Istraživanja objavljena u časopisu “Medical News Today” smatraju nebitnim pijete li hladan ili topao čaj, učinci su isti.

Što još kažu istraživanja?

Znanstvenici su zaključili, proučavajući polifenol (prirodni sastojak čaja), kako on povećava razinu energije te topljenje masnoća u organizmu.

Ljudi koji su konzumirali zeleni čaj izgubili su u prosjeku 1,3 kg u periodu od 12 tjedana, pazeći pritom na prehranu.

Polifenoli iz zelenog čaja smanjuju napredovanje nekih bolesti. U jednoj su studiji znanstvenici uočili da je od raka prostate oboljelo tri posto muškaraca koji su svakodnevno pili čaj. Nasuprot tome, 30 posto muškaraca koji su uzimali placebo oboljelo je od raka prostate. 

Studija provedena u Italiji pokazuje da crni čaj snižava krvni tlak te isto tako smanjuje negativan efekt premasnog i nezdravog obroka.

Konzumacija čaja se povezuje s jakim kostima, a naročito pomaže kada je u pitanju početak osteoporoze. Također je zabilježeno da jedna šalica čaja na dan poboljšava koncentraciju.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo