Zdravlje

Zdravlje

Mjesec je borbe protiv raka prostate

Rak prostate, kao i ostali oblici te zloćudne bolesti, podmukao je i smrtonosan. Mnogi ga muškarci prekasno otkriju, čime im je ozdravljenje dovedeno u pitanje. Skoro svake tri minute dijagnosticira se jedan novooboljeli od karcinoma prostate, a svake 13. minute netko umre. I ove godine tijekom mjeseca studenog milijuni muškaraca širom svijeta puštaju brkove, a sve u svrhu podizanja svijesti i edukacije o raku prostate.

Akcija Movember nastaje maštovitom kombinacijom engleskih riječi November i moustache (brk), a podržava rano otkrivanje ove zloćudne bolesti.

Nakon 50.godine života incidencija raka prostate naglo raste, a najčešće se pojavljuje u dobi od 70 do 74 godine gdje se bilježi preko 400 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate na godinu. Procjenjuje se da je životni rizik od smrti od raka prostate 2,8 posto što znači da će rak prostate značajno utjecati na živote ljudi koji su danas živi. Ovakve procjene dali su Amerikanci. Dakle, rak prostate prije 40 godina vrlo rijetko se bilježi u svijetu, dok je u muškaraca starijih od 80 godina vrlo čest. Neke studije su pokazale da čak 50 do 80 posto muškaraca starijih od 80 godina može imati rak prostate! Činjenica je da se oko 80 posto slučajeva raka prostate dijagnosticira kod muškaraca starijih od 65 godina. U Hrvatskoj konkretno 1376 od ukupno 1786.

Što je karcinom ili rak prostate?

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Međutim, svi karcinomi prostate ne ponašaju se isto. Neki agresivni tipovi raka prostate rastu i šire se brže od drugih i mogu uzrokovati značajno skraćivanje očekivanog trajanja života u muškaraca.Osim toga, rak se može širiti i u udaljene organe i organske sustave što se zove metastaziranje. Najčešća mjesta metastaza raka prostate su kosti, pluća i jetra.

Koji su uzroci raka prostate?

Točan uzrok raka prostate nije poznat. Smatra se da nije u vezi s benignom hiperplazijom prostate (BHP). Rizični čimbenici za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika (nasljedna sklonost), hormonalni utjecaji, te čimbenici iz okoliša kao što toksini, kemikalije i industrijski proizvodi. Iako su još uvijek nedovoljno dokazani, ekološki čimbenici, kao što su pušenje i prehrana bogata zasićenim mastima čini se da povećavaju rizik od raka prostate.

Koji su simptomi?

U ranim fazama rak prostate često ne izaziva nikakve simptome tijekom mnogo godina. Često se kao prva nenormalnost pojavi povišena vrijednost PSA u krvi (PSA – prostata specifični antigen) ili tvrda kvržica u prostati tijekom tzv. digitorektalnog pregleda. Rijetko, kod uznapredovale bolesti, rak može pritiskati na mokraćnu cijev. Kao rezultat toga, protok mokraće se smanjuje i mokrenje postaje teže. Ovi simptomi sami po sebi ne potvrđuju prisutnost raka prostate, međutim pojava ovih simptoma zahtijeva procjenu od strane liječnika.

Može li se bolest spriječiti?

Nema posebne mjere za koju se zna da može pouzdano spriječi razvoj raka prostate. Trenutno možemo samo ranim dijagnosticiranjem rano otkriti rak prostate, spriječiti njegovo širenje izvan prostate i zatim pokušati izliječiti bolest. Svrha probira ili “screeninga” je otkriti rano, maleni, ili čak mikroskopski vidljivi rak koji je ograničen na prostatu. Rano liječenje malignih bolesti može zaustaviti rast, spriječiti širenje, a možda i izliječiti rak .

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo