Zdravlje

Zdravlje

Znate li gdje možete obaviti gastroskopiju i kolonoskopiju?

Mršavljenje, gubitak teka, češće povraćanje, bolovi u trbuhu, slabokrvnost, pojava krvi u stolici, zatvor, dugotrajniji proljevi, patološki nalazi jetrene funkcije, oticanje trbuha, žutilo bjeloočnica i kože, sve su to razlozi za pregled subspecijaliste gastroenterologa.

Uz detaljan klinički pregled gastroenterolog će predložiti plan daljnjih pretraga u svrhu otkrivanja uzroka tegoba i planirati daljnje liječenje.

Što je gastroskopija?

Gastroskopija, je dijagnostička pretraga koja omogućuje liječniku da specijalnim instrumentom detaljno pregleda jednjak, želudac i dvanaesnik.

Gastroskop je instrument kojeg čini vrlo savitljiva, tanka i glatka cijev debljine oko 8 mm, sa rasvjetom na vrhu. Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora, što osigurava detaljnu analizu sluznice te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

Kome se preporučuje gastroskopija?

Pregled se savjetuje pacijentima sa simptomima nelagode ili boli u gornjem dijelu trbuha, kod učestale ili dugotrajnije mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća pri gutanju.

Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale, vrijeda ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim kliještima, a uzeti uzorci se kasnije posebno analiziraju.

Pregled se savjetuje i kao preventivni osobama zrelije životne dobi, jer neke ozbiljnije bolesti jednjaka i želuca mogu trajati neko vrijeme, bez da daju značajne simptome.

Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je dijagnostički postupak koji omogućuje liječniku pregled cijelog debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do spoja debelog i tankog crijeva. Savitljiva glatka cijev promjera jedan centimetar, kroz anus se uvodi u debelo crijevo.

Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora, što osigurava detaljnu analizu sluznice crijeva, te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

Kome se preporučuje kolonoskopija?

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pri pojavi krvi u stolici, ili nakon stolice. Kolonoskopija se preporuča osobama sa podatcima o polipima ili raku debelog crijeva u obitelji.

Preporuča se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećale učestalosti tumora debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi.

Kolonoskopijom se mogu odstraniti i polipi, i na taj način neoperativnim putem spriječiti razvoj raka debelog crijeva.

Zašto učiniti ultrazvučni pregled?

Pregled je nužno učiniti svim pacijentima sa pojavom nejasne boli u trbuhu ili ozljede trbuha. Pojava žutice, slobodne tekućine u trbuhu, sumnja na malignu bolest, poremećaj nekih laboratorijskih testova, praćenje kroničnih bolesti jetre i gušterače – sve su to razlozi za ultrazvučni pregled trbuha. Ultrazvuk trbuha zbog svoje jednostavnosti treba povremeno učiniti i u sklopu preventivnog pregleda u dobi iznad 50 godina.

Koje je organe moguće vidjeti pri ultrazvučnom pregledu trbuha?

Pregledu su dostupni jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena i oba bubrega, te velike krve žile. U okolnostima kada su uvećani moguće je vidjeti i limfne čvorove, te tekućinu u trbuhu.

Uz pregled pri punom mjehuru moguće je vidjeti stijenku mjehura i prostatu. Ultrazvuk gornjeg trbuha je bezbolna i bezopasna dijagnostička metoda kojom se uz pomoć visokofrekventnih zvučnih valova prikazuju unutarnji organi.

Individualiziran pristup pacijentu, vrhunski tim iskusnih liječnika, ​najmoderniji uređaji i metode pretraga u Specijalnoj Bolnici Sv. Katarina. Obratite se s povjerenjem i obavite pretrage brzo, stručno i učinkovito! Gastroenterološke pretrage se izvode u Zagrebu, Trpinjska 9.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo