Zdravlje

Zdravlje

Znate li gdje se melanom javlja kod muškaraca, a gdje kod žena – obratite pažnju na ove dijelove tijela

Foto: Shuttesrtock

Kada je riječ o oboljelima od melanoma, registar za rak RH prema statistici iz 2018. u odnosu na 2017. godinu govori o 125 više oboljelih, što je u naravi 926 oboljelih, uz veliku smrtnost.

No, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom, informirala je o novim brojkama oboljelih od melanoma povodom predstavljanja projekta “Djeluj sada”, a napominje i kako je zahvaljujući edukaciji i informiranju stanovništva, upravo ovakvim akcijama, smrtnost smanjena s 35% na 23%.

Ako madež brzo raste, svrbi ili pecka, posjetite liječnika jer se može raditi o melanomu

Ono što je važno naglasiti je pravodobna reakcija i prepoznavanje promjena na koži. Stoga su samopregledi kože iznimno važni.

Potrebno je istaknuti kako se kod muškaraca melanom javlja na trupu, dok kod žena na potkoljenici, što ovisi o stilu života i načinu odijevanja, odnosno izlaganju suncu.

Zabrinjavajuće je, kod muške populacije, što manju pozornost poklanjaju promjenama na koži i kasnije dolaze liječniku te dugoročno imaju lošiju prognozu. Ono što nas očekuju u budućnosti su vjerojatno loši rezultati iz 2020. i 2021. godine, kao posljedica malog broja odlaska na preglede zbog straha od korone.

Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javno-preventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. U pravilu, iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Stoga je akcija Djeluj sada! važna kako bi smrtnost od melanoma bila što manja. U tome nam i ove godine pomažu brojne zdravstvene ustanove; Klinika za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”; Referentni centar Ministarstva zdravstva za melanom; Klinika za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb te udruge; „Zdravi pod suncem“, Udruga studenata medicine CroMSIC i partneri, izjavila je u ime Grada Zagreba voditeljica projekta i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin urb.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 926 novooboljelih osoba, od čega 501 muškarac te 425 žena. Incidencija melanoma za 2018. godinu najviša je u Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji te gradu Zagrebu.

Javnozdravstvena akcija „Djeluj sada“ ove godine proširit će svoje aktivnosti te u sklopu 39. izdanja, Večernjakove biciklijade, koja se održava 12. lipnja, na jezeru Bundek, za sve zainteresirane sudionike biciklijade provesti edukaciju o zdravstveno-prihvatljivom ponašanju na suncu.

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo