Zdravlje

Zdravlje

Znate li kako izgleda savršen madrac?

Imate li poteškoća sa spavanjem? Ujutro se budite s bolovima u leđima i vratu? Imate lošu cirkulaciju? Možda doslovno ležite na uzroku problema!

Procjenjuje se da su tegobe sa spavanjem u 35 posto slučajeva posljedica zdravstvenih poremećaja, a ostalih 65 posto tegoba nastaje zbog utjecaja okoline, najčešće zbog neprikladne postelje.

Sklad u krevetnom sustavu

 • Stručnjaci za zdravo spavanje često postavljaju pitanje: ako odjeću prilagođavamo tjelesnim proporcijama, zašto ne postavljamo iste zahtjeve za krevet iako u njemu provedemo čak trećinu života? Pritom ističu da krevet nije samo predmet nego profinjen sustav koji mora podupirati kralježnicu u prirodnom položaju i “rasteretiti” cijelo tijelo. Svi elementi krevetnog sustava – okvir kreveta, podnica, madrac, jastuk i posteljina – moraju biti usklađeni, a osobito je važan kvalitetan madrac kako biste se ujutro budili svježi i odmorni.
 • Najbolje je kupovati madrac kod educiranih trgovaca s kojima se možete savjetovati i kod kojih bez žurbe možete iskušati madrac. Osim različitih standardnih dimenzija, madrac se može izraditi i po mjeri.
 • Madrac mora biti najmanje 10 centimetara duži od spavača, i širok najmanje toliko da osoba ima dovoljno prostora da se normalno može okrenuti odnosno promijeniti položaj tijela. Načelno, što je madrac širi, to je spavanje udobnije.

Udobno rasterećenje

 • Udobnost prije svega ovisi o tome jeste li odabrali “pravu” vrstu madraca u skladu s vašim potrebama. U šarolikoj tržišnoj ponudi su madraci od različitih materijala, od opruga do takozvane memorijske pjene, lateksa i gela. Najčešće se kombinira nekoliko vrsta materijala u izradi madraca. Nema univerzalnog pravila po kojemu bismo se mogli ravnati u izboru materijala, prije svega je važno da se madrac idealno prilagođava obliku tijela odnosno da dobro raspoređuje težinu i pritisak tijela.
 • Za što udobnije “rasterećenje” preporučuju se takozvani višezonski madraci koji mogu imati 3, 5, 7 i više zona. Izrada višezonskih madraca temelji se na podjeli tijela na zone (glava, ramena, struk, bokovi, koljena) od kojih svaka drukčije pritišće madrac pri ležanju. Madrac je prilagođen zonama tako da optimalno podupire svaki dio tijela.

Isprobajte madrac pri kupnji

 • Kad kupujete madrac, ne žurite! Skinite jaknu i cipele, legnite na madrac i isprobajte ga ležeći u različitim položajima, a osobito u istom položaju u kojem spavate. Okrenite se, provjerite imate li dovoljno mjesta.
 • Preporučuje se da iskušavate madrac najmanje 15 minuta, i to dok ste odmorni i opušteni. Madrac ne smije biti pretvrd ni premekan. Dakle, ne smije pružati prevelik otpor, ali ne smijete ni “utonuti”. Treba vas udobno podupirati tako da osjećate lakoću u cijelom tijelu te da se s lakoćom možete okrenuti.
 • Spavanje udvoje nije uvijek ugodno zbog različitih navika i različite tjelesne građe – zato je najbolji izbor kreveta s dva okvira, odnosno dva madraca, da se svaki pokret jednog spavača ne prenosi na drugoga. “Prijelaz” između dva madraca možete “spojiti” presvlakom.

 • Pri odabiru madraca važna su i njegova higijenska svojstva, osobito ako patite od alergije. Nude se madraci posebno prilagođeni alergičarima.
 • Madrac obvezno treba biti usklađen s podlogom (podnicom). Preporučuje se letvičasta elastična podnica koja prati kretanje tijela. Na nekim podnicama postoje dodatni regulatori čvrstoće te pomočni dijelovi za glavu i(li) noge.

Madrac nije doživotan

 • Madrac nema doživotni rok trajanja. Procjenjuje se da u deset godina madrac upije 3000 litara vlage odnosno znoja. Uz to, skuplja prašinu, zaprlja se i “potroši” zbog pritiska tijela. Preporučuje se da madrac treba zamijeniti novim najkasnije svakih sedam godina.
 • Stručnjaci upozoravaju: nemojte dijete iz dječjeg krevetića “preseliti” u svoj stari krevet. Malo dijete mora spavati na srednje mekanom madracu koji optimalno podupire građu dječjih kostiju.
 • Dobro je da madrac ima zaštitnu navlaku koja se može skinuti i oprati. Dodatnu udobnost pruža nadmadrac – podloga debljine nekoliko centimetara koja se lako može “zarolati” i kojom se mogu prekriti sve vrste madraca. Nadmadrac je dobro rješenje i za goste, godišnji odmor, putovanje…    

Za bolji san, jedite hranu koja sadrži triptofan 

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo