Znate li kako se razvija krvožilni sustav? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znate li kako se razvija krvožilni sustav?

Kada bi se sve krvne žile u ljudskom tijelu rastegnule bile bi toliko duge da bi mogle obujmiti Zemlju čak dva puta!

Što jesti za zdravo srce i krvne žile?

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je mehanizam koji regulira na koji način krvne žile rastu i međusobno se spajaju. Temeljno otkriće poput ovog bi moglo biti važno za razvoj novih načina liječenja karcinoma.

Kada bi se sve krvne žile u ljudskom tijelu rastegnule bile bi toliko duge da bi mogle obujmiti Zemlju čak dva puta! Taj složeni sustav žila hrani svaku stanicu našeg tijela te je ispravan razvoj novih krvnih žila izuzetno važan prilikom embrionalnog razvoja.

U novom istraživanju znanstvenici su otkrili kako enzim glutaredoksin 2 ima veoma važnu ulogu tijekom razvoja kardiovaskularnog sustava. Spomenuti enzim pripada obitelji enzima koje prenose specifične signale unutar stanica. U prijašnjim istraživanjima je isti tim znanstvenika utvrdio da je glutaredoksin 2 neophodan za opstanak živčanih stanica tijekom embrionalnog razvoja mozga.

Kako bi smanjili broj laboratorijskih miševa korištenih u istraživanjima, ovi znanstvenici su većinu svojih eksperimenata vršili na ribama zebricama (Danio rerio) koje su bile genetski modificirane tako da im je krvožilni sustav svijetlio u zelenoj fluorescentnoj boji. Budući da su mlade zebrice u potpunosti prozirne, znanstvenici su mogli pratiti rast fluorescentnih krvnih žila direktno pod mikroskopom.

Smanjivanjem razina enzima glutaredoksina primijetili su kako se krvne žile prilikom embrionalnog razvoja zebrica razvijaju nasumično, bez uspostavljanja pravilnog krvožilnog sustava. Daljnjim istraživanjima utvrdili su kako glutaredoksin 2 kontrolira drugi protein pod nazivom sirtuin 1 te da je samo jedna modifikacija jedne aminokiseline dovoljna da se krvožilni sustav ne razvije normalno.

Ovi rezultati nisu samo važni kako bismo bolje razumjeli razvoj našeg krvožilnog sustava. Rast novih krvnih žila je proces koji se naziva angiogeneza te igra važnu ulogu u patologiji mnogih bolesti, uključujući karcinoma. Naime, sposobnost poticanja angiogeneze je odlika karcinoma, budući da su rastući tumori i njihove metastaze ovisni o stvaranju novih krvnih žila.

Kako objašnjavaju znanstvenici, razumijevanje procesa razvoja krvnih žila i načina na koji taj proces može biti izmijenjen korak je naprijed u borbi protiv raka u budućnosti.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu PNAS.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo